Selvforsynt med basilikum.

 

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Ett av mine mål de to siste årene har vært å bli selvforsynt med basilikum, og nå er målet nådd!

Jeg trenger aldri mer å være avhengig av noen for å skaffe meg basilikum! Det gir meg en god følelse. En positive bivirkning av å nå målet er at jeg spiser mer basilikum enn noen gang før: Den er jo der!

SAMSUNG CAMERA PICTURES

 

Jeg har altså omsider lært meg å dyrke basilikum.  Ikke vanskelig så lenge man godtar at:

1. Trekk og kulde dreper.

2. For mye vann dreper. Likevel: En stor basilikum trenger mye vann om sommeren! Prøv deg frem. Ingen skam å feile i begynnelsen.

3. Basilikum liker kalkholdig jord. Tilsett gjerne eggeskall hver måned. Basilikum er ingen surjords-plante. Pottejord har lett for å surne over tid når organisk materiale brytes ned, så det er bra å tilføre litt eggeskall. PS: Du trenger ikke å surre med måleutstyr for å finne ph-en i jorden: Din observasjon og erfaring er tilstrekkelig.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

4. Litt hjemmelaget gjødslevann én gang i uken, eller oftere, er bra! Nitrogen er det viktigste næringsstoffet du gir. Vær sparsom med fosfor (bananskall) da dette fremmer blomstring. Bittelitt fosfor er dog bra. Litt av alt, men mest nitrogen! Du vil at planten skal produsere store, smakfulle blader. Ikke kjøp gjødsel. Lag selv.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

5. Knip av blomsterknopper. Men før eller siden må du nok la basilikumen din få lov til å blomstre. Det ligger jo i hennes natur. Det gjelder å utsette blomstringen lengst mulig! Etterpå dør kanskje planten. Min avblomstrede frøprodusent har fått nye skudd nederst på stammen, så det blir gøy å se hvordan disse utvikler seg.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Innen nå har du sikkert allerede tatt mange basilikum-stiklinger! Plant dem om i større potter og se dem gro. Slik lager du stiklinger: Avklippede kvister settes i vann. Ikke bytt vannet, men etterfyll det som fordamper. Når stiklingene har utviklet fem centimeter lange røtter planter du dem i jord. Ikke før!

6. Når frøkapslene er helt tørre og grå høster du dem og klemmer ut de sorte frøene. Oppbevar frøene tørt og mørkt eller så dem direkte i små potter med jord og gled deg til din neste avling.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

7. Sannsynligvis sitter du igjen med langt flere basilikumfrø enn du strengt tatt trenger! Da er du godt i gang på din vei mot selvforsyning.

Du kan selge eller gi bort frø.

Tips 1: Ikke sett for lav pris!

Tips 2: Styr unna Facebook sine diskusjonsgrupper om frø.  Ikke kast bort tiden din der det kryr av troll. Hold deg til salgssidene på Facebook.

 

 

Hvis jeg kan lykkes med basilikum-dyrking så kan du også! =)

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer
  1. Her var det mye god informasjon 🙂 Jeg klarte dessverre at drepe basilikum planten min i løpet av en uke etter at den kom hjem fra butikken. Jeg skjønner nå veldig godt hvorfor 🙂

  2. minkjokkenhage: Ja, det er fort gjort å drepe disse basilikumene, det har jeg også gjort. Så bra at du hadde nytte av informasjonen på denne bloggen! =)

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg