Gjødselvann.

Reklame | Aimn. Ellos. Bodylab. Gina Tricot.

 

Saint Tropez//Rio Stripe High Waist Tights//Rio Logo Strap Bra//Gina Tricot//Gina Tricot//Bodylab Caffeine (200 stk)

 

 

 

organic vegetables growing
Licensed from: clearviewstock / yayimages.com

 

 

Her svarer jeg på spørsmålet: –Vil du dele hvordan du lager eget gjødselvann?

 

Svar: Er det noen planter som elsker hjemmelaget gjødselvann så er det grønnsakene dine! 

Gjødselvann lager du helt enkelt og gratis av alle slags grønne og blomstrende vekster som du finner i og utenfor hagen, som for eksempel gress, blåkoll, groblad, kløver og ryllik. UNNTAK: Man bruker ikke planter som er sprøytet med ugressmiddel eller planter som har vokst i grøftekanten til en trafikkert vei. Bruk heller ikke veldig giftige planter i ditt gjødselvann.

Rikelige mengder: Fyll opptil en halv bøtte med gressklipp, brennesleklipp og/eller annet blomstrende grønt i en bøtte og tilsett rent, kaldt vann. Dekk til og la dette stå og råtne/godgjøre seg i et par uker. Rør gjerne om en gang i blant. Det grønn-brune, ofte illeluktende, vannet som dannes inneholder næring av ypperste kvalitet: Tynn det litt ut med vann før du gir det til plantene. Ublandet blir det gjerne for sterkt og kan “brenne” planterøtter. Alt fra forhold 1:5 til 1:8 er bra. Prøv deg litt frem med blandingsforholdene. Det er en fordel å variere hvilke planter du lager gjødselvann av.

Gi gjerne gjødselvann til dine grønnsaker hver eneste dag. Selv har jeg noen kilometer å sykle til min parsell-hage, og nå på høsten når det ikke lenger er så tørt nøyer jeg meg med å vanne og gjødsle litt sjeldnere enn hver dag. Hadde jeg bodd sammen med hagen min så hadde det selvfølgelig vært annerledes.

Til tomatplantene lager jeg av og til også gjødselvann av bananskall. Det gir tomatene en søt og rund smak samtidig som det fremmer blomstring og fruktsetting. I blant tilsetter jeg eggeskall i tomatenes gjødselvann; og nå og da tilsetter jeg fersk, hjemmedyrket basilikum i tomatplantenes næringsvann! Men, tomatplantene mine får hovedsakelig sin gjødsel gjennom friskt gressklipp som jeg legger rundt røttene deres et par ganger i uken. Friskt gressklipp og andre planterester bør alle planter få lagt rundt røttene da det både gjødsler og forbedrer jordstrukturen. Bedre jordstruktur er gunstig for næringsopptaket til plantene.

Tips 1: Bananskall ville jeg ikke gitt til planter som jeg ikke vil at skal blomstre.

Tips 2: Jeg leste et sted at man ikke bør gi for mye løvetann som gjødsel til tomatplanter. Løvetannens høye innhold av kalium skal visstnok hemme tomatplantens opptak av kalsium: Dette er et råd jeg følger.

Det å lage gjødselvann er altså veldig lett og noe absolutt alle kan og bør gjøre. Godt for miljøet og godt for lommeboken. Det kreves litt tid og planlegging for alltid å ha hjemmelaget gjødselvann tilgjengelig. Man kan selvsagt koke opp en te av gress, brennesle og lignende som man lar kjøle ned og stå å trekke over natten før man bruker det som gjødselvann. Av og til gjør jeg det, men jeg foretrekker å la plantene brytes ned over tid i en bøtte med vann. Grønnsaksdyrking skal nemlig koste minst mulig penger! Bruk av strøm er derfor minimal for min del. Jeg har til og med koblet meg av strømnettet i kolonihagen, og jeg kunne ikke vært mer fornøyd med det valget.

Tissevann er alltid tilgjengelig! Dette er den raskeste og enkleste måten å lage sitt eget gjødselvann på. Samle ditt tiss og tynn det ut med vann i blandingsforhold mellom 1:5 til 1:9. Det ikke ekkelt eller farlig å bruke tissevann som gjødsel. Det er faktisk nesten latterlig å se hvor fort grønnsaker og andre planter vokser når de får dette! Særlig bra for grønne bladgrønnsaker og urter. Anbefales!

En gang i blant bruker jeg do-avfallet til min selskapskanin som utgangspunkt for gjødselvann. Men som oftest hiver jeg bare lortekulene hans rett ut i hagen og oppå bed. (Eller i restavfallet, når jeg er litt lat.) Men ikke skaff deg kanin bare for å ha en gjødselkilde. Husk at kaniner trenger STOR plass og mye stell hver eneste dag i 10 + år. Kaniner er slett ikke lettvinte dyr, de er meget kompliserte personligheter som er krevende å gjøre glade. =) Angående dyregjødsel: Bare bruk lort fra planteetere og ikke fra mennesker eller hunder. Elgelort, rådyrhjort og harelort som du finner i skogen kan du plukke med deg. Jeg har ikke gjort det ennå, men jeg hadde ikke nølt et sekund dersom jeg trengte det. =)

 

Gjødselvannet du produserer gir du både til matplanter og prydplanter.

 

Jeg prøver for øvrig å unngå å få gjødselvann på bladene, særlig hvis jeg snart skal høste grønnsakene.

 

 

Finn frem bøtte og vann og sett i gang! =)

Jeg lager gullvann.

Jeg fermenterer epler og agurk til gjødselvann.

Jeg bruker fermentert gjødselvann og fermenterer jord i glasset.

Den likte hjemmelaget gjødselvann!

Hva er i posen?

SpongeBob SquarePants.

Hår som magnesiumkilde til planter!

La på mer hår og jord rundt planten.

25. oktober: Dette har jeg gruet meg til å åpne…

 

10 kommentarer
  1. Soleia: Takk! Heldigvis blir det mer og mer vanlig å bruke naturlige ingredienser i stedet for kunstgjødsel i hagebruk! =)

  2. Svar til Frida: Takk! Godt å høre at du også velger naturgjødsel! Vi har all gjødsel vi trenger rundt oss. Det å kjøpe gjødsel er bortkastede penger og usunt for miljøet. Flere og flere velger heldigvis naturmetoden å gjødsle på! 👩‍🌾 👍 💚

  3. Hei.
   Jeg er helt nybegynner på å så mine egne grønnsaker. Har sådd miniagurk, paprika og tomat så langt😁 Har nettopp knust eggeskall og lagt oppå jorda på tomat plantene. Men, jeg tenkte på dette med dyrelort. 50 meter opp i skogen er er det elgelort og vi har en kosekanin. Ser du skriver at man kan lage gjødsel vann av dette. Hvor lenge skal evnt lorten ligge i vann før den brukes?

  4. Allerede etter en dag eller et døgn vil du ha brukbart gjødselvann av elglort og kaninlort! =) Jo lenger lorten ligger i vannet jo sterkere og mer næringsrikt vil gjødselvannet være; men det kan altså gjøres klart ganske raskt. 👍 Lort fra planteetere er ypperlig gjødsel til grønnsaker. En ukes tid vil gi et supert brygg.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg