Fredag, 27. oktober: Lektere fyller på bunnsubstrat i fjorden. Det giftige slammet dekkes med sand. Møkka sopes under teppet; hodet stikkes i sanden. Forurensningen er der fremdeles!
#forurensning #hverdag
Fredag, 27. oktober: Lektere fyller på bunnsubstrat i fjorden. Det giftige slammet dekkes med sand. Møkka sopes under teppet; hodet stikkes i sanden. Forurensningen er der fremdeles!
#forurensning #hverdag
Onsdag, 25. oktober: I flere dager har det styrtregnet. Så nå hadde vi fortjent litt ettermiddagssol!
Ryddingsarbeidet pågår fremdeles i Sandefjordsfjorden. Jeg synes at disse båtene er fine. Giftig avfall etter flere tiår med fabrikkutslipp og skipsfart samles og graves ned under sand. Slammet vil slutte å virvle opp. Men giften forsvinner jo ikke selv om den dekkes til med sand!
I dag har jeg sådd disse frøene av løvetann innendørs. Tror du det er mulig å dyrke løvetann inne på vinteren? Hæ? Har aldri prøvd det før, så jeg er ganske spent på om de vil spire! =)
#løvetann #utsikt #sol #hverdag
Mandag, 23. oktober: I dag tidlig tok jeg dette bildet av en båt med en gravemaskin på i Sandefjordsfjorden sett fra min luftige stuehage. De har holdt på i månedsvis med å grave ned forurenset bunnslam i fjorden.
Som dere vet har jeg dyrket en del røde tomater i stuen min, og jeg vil si at sesongen er over for i år. Men jeg vet ikke om denne avleggeren, som jeg tok og satte i vann, er helt enig. Den produserer kraftige røtter under kjøkkenlyset. Må nok gi den en potte med jord snart!
#tomatplante #tomater #avlegger #hverdag
DEL 1 er HER.
De røde tomatene i stuevinduet telte jeg. De små gule gadd jeg rett og slett ikke å telle. Men de var gode og en hyggelig bonus i vinduskarmen!
Lørdag, 5. august: Jeg trodde først at dette var lysegule tomater.
Mandag, 7. august: Men det viser seg at de lysegule tomatene man kjøper i matbutikken ikke er annet enn karter. For jo lenger tomatene får henge på planten foran stuevinduet jo mørkere og mer oransje blir fargen. Og smaken blir dypere og bedre.
Lørdag, 12. august: Derfor lar jeg dem henge så lenge som mulig. Nesten helt til de faller ned av seg selv. Selvfølgelig har jeg forståelse for at stor-produsentene ikke alltid kan vente til alle fruktene er moden. Det har med frakt og holdbarhet å gjøre. Men når man dyrker selv kan man unne seg den luksusen som fargesterke og solmodne tomater er!
Onsdag, 23. august: Jeg teller ikke disse gule cherry-tomatene selv om jeg teller de røde tomatene jeg også dyrker foran stuevinduet.
Fredag, 25. august: Skyer sett fra stuehagen.
Tirsdag, 29. august: Høyt henger de.
Søndag, 22. oktober: De to siste.
Tomatplanter i stuen blir erstattet med Saintpaulia.
Min konklusjon: Solmodne hjemme-dyrkede tomater, frie for sprøytemidler og kunstgjødsel, er en luksus alle burde unne seg!
#hage #hverdag #luksus
Lørdag, 4. mars: I dag sådde jeg tre chilifrø for første gang!
Mandag, 3. juli: Den første blomsten på den ene chilien i vinduskarmen:
Søndag, 9. juli: Den første frukten har begynt å utvikle seg.
Lørdag, 22. juli: Alle de tre chili-plantene samlet. Den ene frukten har vokst seg stor. Nå gjenstår den modne rødfargen! Blomsterknopper er på vei på de to andre plantene.
Torsdag, 27. juli: To blomster på den største av de tre chili-plantene:
Søndag, 27. august: Den første chilien foran stuevinduet er nesten moden:
Tirsdag, 29. august: Endelig er den helt moden! Både rød og litt myk å klemme på. I dag høstet jeg min første chili. Den var sterk!
Flere grønne karter på de små plantene venter på å modnes…
Lørdag, 2. september: Jeg høstet tre chilier omtrent på denne tiden.
Mandag, 16. oktober: Høstet resten av chiliene i vinduskarmen i dag. De grønne skal ligge og ettermodnes.
#hverdag #dyrke #chili
(PS: Trykk på de fargede lenkene!)
Tirsdag, 10. oktober: Høstet tomat nummer førtien, som var moden og god, og førtito og førtitre, som må ligge og etter-modnes. Med dette er årets tomatsesong i stuevinduet over. De visne plantene klippes ned og kastes, men jorden i pottene tar jeg vare på. Skal jo ikke bruke penger på å kjøpe ny jord. Blander, bytter om og tilsetter nye naturlige næringsstoffer i jorden til neste vår. Selvdyrkede tomater skal være gratis mat.
Det har vært en berikende og morsom erfaring å dyrke tomater inne i den lyse stuen min. Man trenger ikke en bondegård for å dyrke noen egne grønnsaker.
I dag fikk jeg to nye ullskjerf. Takk. Nå kan vinteren bare komme! =)
#hverdag #tomater #dyrke #gratis
Søndag, 8. oktober: I dag har jeg høstet tomat nummer førti! Førti tomater på dyrkingsflate mindre enn 1m2 er bra.
NAM!
Oppdaget også røtter på avleggere av basilikum som har stått i vann en uke. Avleggerne ble plantet i jord i dag.
Torsdag, 5. oktober: Det tynnes ut i de tidligere så frodige toppene her i stuen. Kun noen få tomatkvaster gjenstår. Jeg gleder meg til å vaske stuevinduene når tomatsesongen er over!
I formiddag høstet jeg tomat nummer tjueseks til trettifem…. De grønne modnes etter hvert. Disse ti tomatene er faktisk generasjon nummer to hos meg: Tomatene ble sådd av frø fra den femte tomaten som jeg høstet i sommer! Hvor kult er ikke det?!?
Jeg velger å telle med disse tomatene også. Har lagt dem i kjøleskapet til modning. Jeg spiser selvfølgelig bare tomater som har blitt helt modne; i dette tilfellet helt røde. Tomat nummer trettiseks til trettini.
Etter innhøstingen av tomater her hjemme kjørte jeg opp til kolonihagen og klippet plenen på fellesarealet. Det var nemlig min tur denne uken. Så gikk jeg til min egen parsell-boble og kikket på det yrende insekt-livet der. Rundt meg summet bier og mange ulike blomsterfluer. De er så søte! Jeg plukket sikkert mer enn nok ringblomstfrø i dag. Men det er veldig gøy å høste frø av blomster! Her er dagens ringblomster (Calendula officinalis).
#blomster #tomater #hverdag