Straks sandsneglene ble puttet i akvariet så gravde de seg ned. Så ikke mye til dem før i dag.
Det er jo dét de gjør. De graver etter mat i sanden. Dette fører til et renere og mindre kompakt substrat. Godt for plantenes røtter. Godt for akvaristen som slipper et skittent belegg på toppen av sanden!
Kamuflasjen deres er effektiv. Ikke så lett å oppdage sandsneglen som ligger foran den midterste planten! Kameraet mitt gjør det ikke lettere….det er upraktisk til akvariefotografering. Sneglen på bildet er forøvrig på vei ned i sanden igjen.
Siden dette er første gang jeg har sandsnegler så synes jeg det er ekstra artig.
Jeg måtte skru på panelovnen i akvarierommet etter deres ankomst. De tåler ikke under 16-18 grader.
For et par år siden produserte jeg spiredyktige frø av karse, Lepidium sativum, her inne i leiligheten. Det var på sommeren. Stuen ble for lys, varm og tørr; kjøkkenet hadde perfekte forhold.
Denne gangen skal eksperimentet skje under mer kontrollerte forhold. Frøene skal telles.
På sikt kan det hende at jeg blir selvforsynt av karsefrø! Kanskje ikke så gøy for frø-produsentene…, men hvor mange andre enn meg gidder vel egentlig å strekke seg mot et slikt mål. =D Ja, kanskje to-tre andre planteinteresserte mennesker i Norge/Skandinavia gjør dette?
Hvor mange frø tror du jeg får ut av hvert frø?
Karse er en flerårig plante i korsblomstfamilien som vokser i fuktige områder i Eurasia. Den er i slekt med kålplanter.
PS: Min MacBookPjo gij seg ikke. Han siej at det hetej “planteintejesserte” ! Jød stjek undej alt annet…!
PS: Emojier bli fremdeles til spørsmålstegn på bloggen og i kommentarfeltet.
På kjøkkenbenken står litt matavfall og spirer på nytt: Det er restene etter økologisk stangselleri som er plassert i vann. Både nye stilker og en liten rot er på vei! 😃
Og så en liten oppdatering på bananvannet som fremdeles står her og fermenterer! Bananvannet skal brukes som plantenæring. Se så mørkt det har blitt! Jeg har ikke åpnet glasset siden sist. Plantene vil nok juble av glede når de får servert dette brygget blandet med vann. Har aldri gjort dette før, men det må da bli bra. 🍌
Det er litt artig å gjenbruke matvarer som man har hjemme! 😃
Trengte et nytt lysrør og en håv til akvariet. Kjøpte disse fem sandsneglene til mitt tropiske ferskvannsakvarium på 72 liter..
Sandsneglene, trolig Melanoides tuberculat, kostet 25 kroner stykk. Jeg har aldri hatt slike før.
De stammer fra tropisk ferskvann i Malaysia og Malawi. Om det er snakk om den samme sneglen i Asia og Afrika vet jeg ikke…
Maks størrelse er 3 centimeter.
Engelsk populærnavn: Malaysian Trumpet Snail. ?
Sandsneglene legger ikke egg; de føder levende unger. En jomfruhunn kan også føde unger: De blir hunnsnegler og kloner av moren.
Har ikke fisker i 72-literen, lenger. Jeg har endret syn på fiskehold, og jeg mener at 72 liter er alt for liten plass for fisker. Derfor holder jeg meg til spennende snegler i akvariene! ?
Tre små “pestsnegler” hentes fra akvariet. Jeg har en jobb til dem!
Oppdraget består i å spise opp alger som vokser på javamosen, Taxiphyllum barbieri. Jeg bytter vann i bollen minst to ganger daglig slik at arbeiderene har optimale forhold. Det nye vannet står og lufter seg i en bøtte før det brukes til sneglene. Lærte det på Akvaforum.no for en del år siden.
Et par dager senere har mye av mosen blitt ferdig renset. Fremgangen kan ses på bildene under. Jeg har flere glass med mose som trenger en algerens. Tar ut de rene mosene og putter de alge-befengte oppi bollen til sneglene.
Bare bra om sneglene formerer seg. Sneglene er trolig av rasen vanlig blæresnegle, Physella acuta. Sneglene følger vanligvis med som blindpassasjerer på akvarieplanter, og en del akvarister hater dem. Men faktisk så er sneglene både fine og nyttige!
De hadde ikke fått flere nye frø, men de hadde fått noen økologiske urteplanter som stod rett innenfor inngangsdøren i butikken her i Sandefjord.
Jeg kjøpte denne laurbærplanten (Laurus nobilis).
Grunnen til at jeg unnet meg denne nye planten var at myrten som jeg kjøpte for kort tid siden er død! Den døde av kald trekk fra ventilen på kjøkkenet, den! Jeg googlet og leste at myrt liker å stå kaldt men at den ikke tåler trekk. 😟