Kjøpt flere frø.

 

 

 

 

 

Jeg var nettopp på Plantasjen og kjøpte flere blomsterfrø: Stemorsblomster og tagetes.

 

I tillegg til frø så kjøpte jeg en pose med økologisk urte- og grønnsaksjord. Jeg gjenbruker all jord jeg har inne. Trenger påfyll iblant, likevel, ettersom noe jord alltid forsvinner når jeg planter ting ut i hagen.

 

 

 

Om å bidra til fellesskapet.

 

 

 

 

Omtrent slik foregår dugnadene i kolonihagen….

 

 

I dag var det dugnad i kolonihagen. Jeg kom, raket løv, stappet løv, eikenøtter og kvister i søppelsekker så svetten rant og tømte det i komposten. Og kjørte hjem. Jeg ble ikke helt til slutten; det blir jeg aldri. Men visst suttærn (tidligere stod det “faen”) bidrar jeg!

Vet ikke riktig hva jeg vil med dette skriveriet, men det er nok en måte å rettferdiggjøre meg selv. At jeg er god nok. Jeg har aldri fått klager på mitt bidrag i dugnad-sammenheng. Men man vet aldri. Selv den ene gangen jeg skulket dugnaden, for noen år siden, fikk jeg ikke klager. Men, som sagt, man vet aldri når det gjelder menneskeheten.

Den som ikke overholder dugnads-plikten i kolonihagen blir kastet ut. Derfor er jeg svært opptatt av at min deltagelse blir lagt merke til.

 

 

Den ene gangen jeg skulket dugnaden så fikk jeg dårlig samvittighet, så jeg er kanskje ikke så ille som folk skal ha det til.

 

 

 

En del av kretsløpet.

 

 

 

For et par uker siden så vannet jeg ihjel tomatplanten som vokser på glass. Uten dreneringshull så er det fort gjort å vanne for mye.

Dessverre.

Men ingen grunn til å fortvile: Når noe(n) dør så blir de en del av kretsløpet. Døden bidrar naturligvis til nytt liv. Legger den visne tomatplanten på jorden til en annen stue-tomat. Jeg kaster ikke gammel jord og døde planterester. Visne planter er byggemateriale og jordforbedrere.

 

 

To visne blomster….=(

 

Tomat-kart!

 

 

 

 

 

 

 

 

Snegle-tv.

 

 

Velkommen til en ny episode av snegle-tv:

 

 

Guppa og sandsneglen på glasset ble utydelige. Men plantene kommer da godt fram.

 

 

Vannhagen min har blitt frodigere. Vallisneria asiatica har jeg hatt i nærmest uminnelige tider. Denne akvarieplanten kan jeg anbefale! Den gir raskt et bugnende grønt akvarium.

Blæresneglene Inge-Maria og Frode-Helén jobber med å holde Vallisneria-bladene rene.

 

 

Tone-Gunnar bidrar også med renhold…. og baksnakking!

 

 

På bunnen er det oppvisning. “Passiv-aggressiv Sandsnegle Snurrer Rundt På Et Skjell.”

 

 

I barneavdelingen er det livlig om dagen. Blæresnegle-barna har nettopp klekket. Nå kravler de overalt! Én sandsnegle-unge holder dem med selskap; denne reddet jeg fra bøtte-døden etter gårsdagens slamsuging av karet.

For en stund siden trodde jeg at blæresneglene var i ferd med å forsvinne. Derfor høstet jeg egg som jeg la i en ildfast form med kaldt vann. Sneglene slippes i karet når de er store nok til ikke å forsvinne når bunnen slamsuges.

 

Hvem trenger tv? Like artig med snegleakvarium. =)

 

 

 

Ny vår.

 

 

 

Våren er tiden for å luke og gjødsle i hagen.

 

 

Rips. Denne planten er eldgammel.

 

 

 

Grønn mynte.

Dette var den første stauden jeg plantet ut da jeg kjøpte parsellen.

 

 

Denne hekken plantet jeg i fjor. Hekken består av bare tre planter.

 

Løpstikke. 💚

 

Tre elefanthvitløk som jeg satte for første gang i fjor.

 

 

Vanlig hvitløk.

 

Mer hvitløk. Foran hvitløken står solbærstiklinger som jeg satte i fjor.

 

 

Solbærstiklinger og nabohytte.

 

 

Jeg raket løvet utenfor hekken i hauger slik at hagepatruljen ser at løvet sannsynligvis vil forsvinne i løpet av uken. 👩‍🌾

 

 

 

 

 

 

 

Grei gardinstang.

 

 

 

Har nå bundet dem fast i gardinstangen.

 

 

Hyssingen ligger i redskapsboden. Jeg gidder ikke å kjøre helt opp til kolonihagen bare for å hente min hyssing, selv om jeg hadde foretrukket å bruke hyssing bortsett fra rundt plantedelene. Jeg har et annet materiale liggende. Husker ikke hva det heter. Den er ganske drøy i bruk, og trådene kan deles på langs slik at man får fler. Trådene gnager seg ikke inn i planten. Foretrekker som sagt å kombinere den med vanlig hyssing når jeg binder opp planter.

 

 

 

Helt molbo å ikke ha bolig og hage på samme sted!

 

 

 

 

Friskmeldt akvarium.

 

 

 

 

Snegleakvariet er friskmeldt!

 

Blågrønnalgene, som egentlig er cyanobakterier, er endelig beseiret. Fire av de voksne blæresneglene feirer med et styremøte på pumpen. På programmet står smalltalk. Guppa er litt nysgjerrig i starten, men når hun får høre om den planlagte smalltalken skal jeg si at hun får fart på de små finnene sine!

Guppa var heldigvis ikke gravid. Jeg skal jo ikke ha flere fisker i dette 72-liters akvariet, så det er bra.

 

Her i karet har jeg blæresnegler, Physidae. Noen synes sikkert at det er latterlig ettersom blæresnegler kan formere seg kjempefort og derfor regnes som pestsnegler. Sannheten er at blæresnegler er fine og interessante små-snegler.

Her har jeg også sandsnegler. I foregårs oppdaget jeg min første sandsnegle-baby. Tok bilde av den, men så slettet jeg visst bildet.

Sneglene formerer seg, i hvert fall, og det er hyggelig.