Løvetann, gressløk og hagebilder.

 

 

 

I fjor delte jeg med dere alt jeg høstet i hagen. Både stort og smått. Det gjør jeg også i år. I dag høstet jeg litt gressløk og blomster og blader av løvetann.

 

 

 

Så tok jeg noen bilder i min parsell.

 

Løpstikke.

 

Oregano og salvie har overlevd sin første vinter i hagen.

 

Det samme gjelder lavendelen jeg fikk i fjor. Lukter godt!

 

Grønn mynte. I forrige uke gravde jeg en dump ved siden av mynten. Vann pipler opp og samler seg i dumpen. Det gir et fuktig og kjølig mikroklima rundt mynten. Dét er en fordel ved å ha høyt grunnvann i hagen. Mynte liker å vokse langs elvebredder.

 

Og til slutt et bilde av forglemmegei. Vel, fargene på blomstene var finere i virkeligheten.

 

 

Spinnmidden herjer fritt!

 

 

Det er ikke første gang at tomatavlingen i stuen har blitt angrepet av spinnmidd. For to år siden skjedde det samme. Bare senere i sesongen; da var alle tomatene blitt høstet. Derfor delte jeg ikke spinnmiddens herjinger på bloggen. I år er det verre. Det er bare mai og de første fruktene er ikke modne en gang.

 

Det kom altså ikke som noen overraskelse. Spinnmidden var jo allerede i stuen!

 

I dag har jeg klippet ned nesten alt. Kartene lar jeg likevel henge. Kanskje blir de røde og spiselige?

 

Dette blir det siste året jeg dyrker tomater i stuen.

Heldigvis har jeg en parsell. Om været tillater det så kan tomater dyrkes på friland der. I fjor gikk det bra takket være en tørr og varm sommer.

 

 

Spinnmidd smitter lett over på det jeg har sådd av frø. Disse angrepne småplantene åkte rett ut på verandaen. Der trives nok ikke spinnmidden. Spinnmidden vil ha det tørt og varmt.

 

Julestjernen bryr seg ikke om spinnmidden! Elller omvendt.

 

Som om ikke spinnmiddens herjinger var nok så ble også laurbærplanten angrepet av “noe”. Lukten tilsier at den råtner innenfra. Pføy! Satte den ut på verandaen. Den kommer aldri inn igjen. Enten ender den i hagen eller i søppeldunken.

 

 

 

 

Tre duftskjærsminer og et hjertetre.

 

 

I dag, lørdag 25. mai, kjøpte jeg disse fire på Gjennestad:

 

  • Tre stykker duftskjærsmin ved navn “Finn”.
  • Et hjertetre, Cercediphyllum japonicum.

 

Om kvelden kjørte jeg opp til parsellen min i Sandefjord Kolonihage. Jeg plantet duftskjærsminene foran plattingen ved boden. Buskene kan bli 2-3 meter høye. Ideelt: Endelig blir det skygge å få her på plattingen! Etterhvert…   Hekkplantene til høyre plantet jeg i fjor. Disse misplene ble gravd opp året etter på grunn av fare for spredning til norsk natur!

 

 

Før- og etterbilder.

 

Hjertetreet plasserte jeg i et blomsterbed midt på parsellen. Ved siden av hagerørkvein som jeg plantet i forfjor.

 

 

Kvittering.

 

 

 

 

Plantet ut disse i dag.

 

 

 

 

Flest frilandsagurker, noen tomater, tagetes og ringblomster. Alt er sådd av frø. Det frigjør 23 potter til å så nye frø i!

 

Satte småplantene ved siden av gressløken og i et tilstøtende bed der jeg dyrket tomater i fjor. Gressløken står på en liten haug; et opphøyd bed à la “lasagna-gardening”. Stakk noen pinner i jorden for å støtte slyngplantene.

 

To bilder av noen av plantene jeg satte ut i parsellen forrige gang.

Plantet dem inntil solbærbuskene. Der er det lunt.

 

 

Markjordbær blomster:

 

Jonsokblom blomstrer selv om den bare er 10 centimeter høy. I fjor ble den høyere før den blomstret. Disse har jeg også sådd av frø fra naturen.

 

Noen hvitløker og storborre: Jeg høstet frø av storborre i skogen. I tre år har den fått blader, men den har ennå ikke blomstret. Borrens blader blir større for hvert år.

 

Fjorårets tørre solsikker ligner gatelykter.

 

Hagen begynner å bli frodig.

 

 

 

 

 

Hekkplanter og bærbusker i hagen.

 

 

 

I dag vannet jeg den lille hekken ved boden. Plantet de tre i fjor. En åpen bod-dør vil bli en forlengelse av hekken. Håper de tre plantene vokser mye i år! Nabo-parsell ses i bakgrunnen.

 

Noen av solbær-stiklingene som jeg satte i fjor. Jeg satte flere slike stiklinger av solbær i dag.

 

I forrige blogginnlegg skrev jeg om grener av solbær- og blåbærbusker som jeg la til marken med steiner over. Steinene, solbærene og blåbærene var alle i parsellen da jeg overtok den. Greit å benytte og formere det som allerede finnes i hagen. Det gjør det lettere å bekjempe den grønnjævlige gressplenen på min parsell!

Redskapsboden er den eneste bygningen på min parsell. Ingen møbler, heller. Mindre å vedlikeholde!

 

Og til slutt en tomat-oppdatering: I stedet for å la plantene slynge seg rundt gardinstangen så klippet jeg av toppene i går og satte dem i vann. Fjernet blomster og blomsterknopper av stiklingene. Mest sannsynlig slår de rot og blir til nye tomatplanter. 😃

 

Holdt nesten på å glemme de første ringblomstene jeg plantet ut i dag. Plassert i en stor eske ville de bare blitt slengt hit og dit i bilen. Eggekartong gjør frakten trygg og stabil for små-pottene. Ringblomstfrø sådde jeg også direkte i et blomsterbed i går.

 

 

 

 

I vann går alt an.

 

 

 

Den siste uken har vært lite spennende hva hagen angår.

Det har fortsatt vært kaldt.

Astilbe-spirene har dødd av nattekulden. Jammen godt å følge den gamle regelen med å vente med å plante ut blomster/grønnsaker til etter 17. mai!

 

Jeg har vært en del i parsellhagen, likevel. Har klippet plen, klippet kanter og luket. Plenklipping er det kjedeligste jeg vet om, men det må gjøres for å ikke få “hageinspektørene” på nakken. 🙄 Plenklipping i en kolonihage er en meningsløs evighetsmaskin som må gjentas og gjentas gjennom sesongen. Jeg velger å dele opp plenklippingen slik at jeg ikke dør av kjedsomhet. Heldigvis har jeg en skyver. Da slipper jeg i hvert fall å dille med hørselsvern og bensin eller passe på at en lang ledning ikke klippes over. 🌺

 

Selv om plenklipping er kjedelig så er (nesten) alt annet hagearbeid gøy! Har også gjort noe artig denne uken: Jeg har bøyd kvister av solbærbusker og blåbærbusker til marken og lagt tunge steiner på dem. Da slår de nok rot.

 

Her hjemme i leiligheten sår jeg frø. Våren er en hektisk tid fordi alt skal sås på en gang. Begrenset tid og plass. Jeg kaster ikke bort plass på frø som ikke vil spire. Noen blomsterfrø er garantert spiredyktige….

…mens andre frø er tvilsomme. De legges i vann. Hvis frøene slår rot innen et par uker i vann blir de satt i jord ved vinduet i stuen!

 

I fjor sådde jeg solsikker. Den første sådden var grei. Sådd nummer to spirte ikke.

Da solsikkene var avblomstret lot jeg de fleste frøene være igjen til fuglene i hagen. Tok bare med én frøstand hjem. Jeg var ikke sikker på om frøene var helt modne da jeg plukket dem. Nå har de ligget i vann i en uke og begynt å slå rot. Modne, ja. Jeg planter solsikkene ut i hagen først når stilkene har blitt ru å ta på. Først da vil ikke brunsneglen spise dem! Solsikkene må gradvis tilvennes utelivet ved å stå på verandaen.

 

I fjor høstet jeg også frø av løpstikke i hagen. Etter et par uker i vann slo det første frøet rot. Nå har frøet blitt en spire som titter opp fra jorden. =)

Etter nesten tre uker spirer tre til løpstikke-frø i vann! I flere år har jeg prøvd å så løpstikke-frø fra hagen uten å lykkes. Det var vann som skulle til! Løpstikkene skal bidra til å forminske plenen. 💚

Haster ikke med løpstikke-etableringen, da. Løpstikke er en staude (flerårig), så den kan dyrkes frem gjennom hele sesongen. De ettårige solsikkene, og andre sommerblomster/grønnsaker, må prioriteres slik at de rekker å gjøre sitt før mini-sommeren blåser forbi!

 

Det aller første frøet av løpstikke som slo rot:

 

Nå spirer den i jord:

 

Fremtidig løpstikke-hekk? Tre nye frø spirer:

 

Solsikkefrø slår rot i vann:

 

Frilandsagurker, tomater og ringblomstrer i vinduskarmen. Disse har jeg begynt å herde ved å sette dem på verandaen om dagen:

 

 

 

 

 

 

Høyere enn gardinene!

 

 

Så hyggelig at dere tar turen innom selv når jeg ikke blogger!

Jeg har ikke hatt noe nytt å dele med dere før i dag.

Jeg har jo sådd en del frø, men det er ikke så mye å ta bilde av.

 

Her er en liten oppdatering på mini-tomatene som jeg dyrker i vinduskarmen.

De første kartene har begynt å få riktig størrelse. Frukten jeg samlet frø av lignet en miniutgave av plommetomat. Plommetomater er noen av de beste tomatene jeg vet om.

Det var i fjor at jeg spiste lunsj hos noen og fikk smake slike mini-tomater. Så gode! Jeg tryglet og grein for å få med en tomat hjem slik at jeg kunne samle frø! 🙄

Vanligvis synes jeg at mini-tomater er litt smakløse. Men ikke disse! Det finnes tydeligvis alltid unntak.

Gleder meg til at de modnes!

 

Plantetoppene skal snart slynge seg bortover gardinstangen. Det gir tropisk stemning. 🌴

 

Jeg lar omtrent halvparten av “tjuvene”, eller sideskuddene, få vokse. Hadde det vært store tomater som stod i potten så hadde jeg ikke latt nye skudd få utvikle seg.

De nederste bladene var blitt gule. Fjernet dem for å gi bedre luftsirkulasjon og forebygge sykdom på planten.

 

Den siste uken har det vært vinterkaldt, så jeg har måttet sette på panelovnen under vinduskarmen når solen har gått ned. Litt uvant etter en lang april som gav oss sommervarme. Vi får håpe på litt varme igjen snart!  🐸