Dette kjøpte jeg i dag.

 

 

 

 

Jeg deler fremdeles all mathandel på bloggen.

 

 

I dag var jeg på Meny Indre Havn, igjen. Fin butikk med godt utvalg av blant annet økologisk frukt og grønnsaker. Jeg er, som tidligere nevnt, én person i denne husholdningen.

 

 

Jeg kjøpte:

 

  • Økologisk Grøstadburger, 88,00 kroner. Vi bør støtte dem som behandler dyrene med respekt frem til de blir til kjøtt!
  • 6 økologiske sitroner, 71,40 kroner. Færre sprøytemidler, om noen i det hele tatt. Ingen kunstgjødsel.
  • Økologiske bananer, 27,23 kroner. Rettferdig handel står det på kvitteringen og posen til bananene. Det betyr nok at banan-bøndene får en grei betaling for frukten de dyrker.
  • Økologisk blomkål, upakket. 36,90 kroner.
  • Røkte sardiner i tomatsaus, 29,90 kroner.

 

Totalt, 253,43 kroner.

 

 

 

 

Se hva og hvor jeg handlet sist! =)

 

 

 

 

 

Stell av hemmelig sti.

 

 

Tirsdag, 30. juli.

 

Jeg skriver datoen fordi klokken gjerne runder midnatt før du leser dette innlegget! 👩‍💻 😺

 

Hagebesøket startet i lett regnvær som gav seg fort. Jeg høstet tre jordbær og en del rødkløver. Jo mer man plukker av rødkløver dess mer blomstrer den. Det har jeg lært i år. Jeg har aldri høstet rødkløver før. Lar likevel alltid noen blomster stå igjen.

Jeg lager alt gjødselvann selv. I en uke har et oppkok av økologisk bananskall, økologisk sitronskall og eggeskall, senere tilsatt en anelse hvetemel, stått og gjæret i dette glasset! Innholdet bruset da jeg åpnet lokket i hagen.

Tok det med opp i hagen min, tynnet det ut med vann og andre gjødselkilder og vannet noen hekkplanter med dette.

Men først så jobbet jeg på parsell-lappen min. Fjernet gress og hvitkløver fra gangstien. Først et par omganger med kultivator og rake. Det som ble igjen tok jeg med kantsaks og ved å luke for hånd.

Halvveis! Gresset i potten hiver jeg oppå gamle permakultur-bed i parsellen min. Målet er å ha opphøyde bed og/eller høye planter på begge sider av gangstien som her befris fra det dølle plen-gresset.

Ferdig for i dag! 😃

Noen solsikker knakk nederst på stilken på grunn av vinden.

PS: Da jeg kom hjem så fikk jeg verdens beste sitronkrem (lemon curd), noe som er utrolig godt! Jeg velger å ikke dele mer om dette og andre matvarer som jeg får av andre da skatteetaten, nav og gudene vet hvem andre trolig kan kreve at jeg beskatter slike gaver. “Én skje til meg og én skje til nav av The Lemon Curd, og så videre”. 🙄 Selv om jeg deler absolutt alt jeg kjøper av matvarer til meg selv her på bloggen, så deler jeg altså ikke det jeg av og til er så heldig å få av andre! Jeg tar forøvrig aldri imot mat som inneholder kjøtt av dyr som ikke er frittgående eller økologisk. Bare så det er sagt! 🌺 💚

 

 

Perikum og fredløs.

 

 

Mandag, 29. juli:

 

 

Høstet firkantperikum.

Krypfredløs og…

…fredløs, eventuelt fagerfredløs.

Markjordbær og to ringblomster.

Grønn mynte.

Blåbær.

Oregano og to tomater.

Høymol og markjordbærblader.

Da jeg begynte å luke fant jeg noen store solbær på avleggerne som holdes nede av steiner, og noen små. solbær på moderplantene.

Så gjorde jeg samme type hagearbeid som forrige gang jeg var i hagen. I tillegg strødde jeg knust eggeskall rundt rødkløver og markjordbær.

 

 

 

 

 

Mathandel.

 

Fremdeles lørdag, 27. juli:

 

På vei hjem fra hagen stakk jeg oppom Kiwi på Moveien og handlet dette:

 

  • Egg, 37,50 kroner. Se hva de samme eggene koster på Meny.
  • Skummet melk, 16,90 kroner.
  • Skummet melk, 16,90 kroner.
  • Skummet melk, 16,90 kroner.
  • Seks økologiske sitroner, 45,58. Oj, her har nok den ansatte slått inn feil: De kostet over 11 kroner stykk….

Totalt, 133,78 kroner.

 

 

 

Se hva jeg handlet forrige gang! =)

 

 

 

Markjordbær og rødkløver.

 

 

 

Lørdag, 27. juli:

 

 

Først høstet jeg markjordbær.

Jeg høstet blåbær.

Deretter høstet jeg tomater og ringblomster.

Og til slutt høstet jeg løvetann og rødkløver. PS: Teksten fortsetter under bildet!

 

Så var det tid for jobbing. Jeg har ikke delt noe særlig av vedlikeholdsarbeidet som jeg gjør i hagen. Skal dele litt mer av dette på bloggen fremover.

Jeg luket i et par timer, hovedsakelig rundt astilber, markjordbær og rødkløver. Ønsker flere felt med markjordbær fordi det er så godt og sunt og fordi markjordbær er en hurtigvoksende bunndekker.

Rødkløver er også både sunn og pen. Rødkløver er viktig for sommerfugler, humler og andre insekter med lang tunge. Rødkløver forsvinner gjerne etter et par år dersom gresset får overtaket, så derfor luker jeg rundt rødkløveren.

 

Som vanlig avsluttet jeg med å vanne før jeg dro og  handlet og kjørte hjem.

 

 

 

 

 

Høstet karsefrø.

 

 

Jeg fortalte dere sist at jeg tok inn karseplantene fra verandaen. Dette for å hindre frøene i å drysser av og blåse av gårde.

 

Karseplantene har vært visne og bladløse de siste dagene.

 

Da jeg så haugen med lort under plantene skjønte jeg hva som var grunnen:

Larver og pupper. Karse er jo i slekt med kål, så jeg forstår sommerfuglene godt når de tiltrekkes av plantene i stuen. Det er helt utelukket å bruke gift for å bekjempe skadedyr, så dette får jeg tåle. 😆

 

 

Likevel:

 

I dag høstet jeg 25 karsefrø!

 

Jeg investerte jo i 14 frø og sitter så langt igjen med 30 frø. =) Nesten som å få renter i banken, bare enda bedre. Jeg slipper å betale bankens transer og gebyrer.

 

Nysopet gulv.

Totalt 30 karsefrø. Så langt.

 

 

PS: Ja, jeg er klar over at kameraet gir noen mørke flekker og en mørk stripe på bildene. Enten må kameraet renses eller så må jeg kjøpe nytt. Kan kameraer renses, forresten? Foreløpig må det forbli slik.

 

 

 

 

 

 

Flere astilber.

 

 

 

Torsdag, 25. juli:

 

Først høstet jeg noen blåbær, solbær og overraskende mange markjordbær. Høstet én tomat, rødkløver og et par ringblomster.

 

Så gravde jeg opp et par astilber, delte dem med en skarp spade og plantet alle delene på nye steder i parsellen. Slik fikk jeg flere astilber. Jeg skal dele resten av astilbene og plante dem på nytt en annen gang, når ikke det er så varmt.

 

Et par bilder av noen nyplantede astilbe-deler som står blant blåbærbusker.

 

Da jeg gravde hull i plenen til de nye astilbene ble det jo torv til overs. Dette la jeg med bunnen opp på toppen av bedet som er under oppføring. Vanner godt hver gang jeg legger noe på dette bedet.

 

 

 

 

 

 

Te.

 

 

I dag kjøpte jeg te på nærmeste Rema1000-butikk. Jeg glemte visst å kjøpe te sist jeg handlet.

 

50 poser Earl Grey te, 72,90 kroner.

 

På vei hjem kjørte jeg innom en skogkant og høstet flere rødkløver til å tørke og bruke i mat og drikke. Jeg plukket også litt ryllik og nyseryllik til samme formål.

 

 

 

 

Tilbake i hagen.

 

 

 

Tirsdag, 23. juli:

 

Fint å være tilbake i hagen igjen etter noen dager fri!

 

Først spiste jeg en tomat. Det var utvilsomt den beste tomaten jeg noen sinne har spist.

 

Jeg så at storborrens fiolette blomster var i ferd med å åpnes.

Så fant jeg enda en moden tomat. Høstet den.

Jeg fant modne markjordbær.

Gressløken var stor og fin, så jeg plukket litt av den.

Høstet fire solbær!  😺

Rips som var litt vassne…, men jeg spiste dem likevel.

Sist jeg var i hagen så var det halvmodne blåbær på en busk. Etter noen dager fri så forventet jeg å finne modne blåbær, men de var borte. Bare karter igjen. Noe(n) har forsynt seg uten å gi meg beskjed. I boden min fant jeg et lite nett som jeg så vidt fikk presset over to av de seks  (?) blåbærbuskene. Nå blir det kanskje noen modne blåbær på meg, også! 👩‍💻

Tok dette bildet av det ferskeste permakulturbedet som er under oppbygging nederst i hagen min.

Jeg luket lenge i hagen i dag. Jeg la gressavfallet på toppen av haugen/bedet. Glemte å ta bilde etter at jeg hadde lagt på gress på toppen i dag.

Pokker: Glemte visst også å ta gressløken med meg hjem. Kjører derfor opp og henter gressløken og tar et oppdatert bilde av bedet. Er straks tilbake og fullfører dette blogginnlegget!

 

Sånn, nå er jeg ikke tvunget til å dra opp til hagen i morgen hvis jeg ikke har lyst. Nå har jeg hentet gressløken og tatt et par bilder av bedet som jeg bygget videre på i dag. Ser litt ut som en mystisk gravhaug. 🧐

Jeg fortjener friheten til å velge om jeg vil i hagen eller ei. Det skal være lystbetont. Ingen grunn til å være for streng mot meg selv.

 

 

 

 

Mat må man ha.

 

 

 

I dag handlet jeg på den vanlige Meny-butikken, igjen.

 

 

Jeg kjøpte:

 

2 skummet melk, 35,80 kroner.

Økologisk grønnkål, 39,90 kroner.

Sukker, 20,90 kroner. Savnet ordentlig sukker; fruktose på havregrøten var tamme greier.

Økologiske Grøstadburgere, 88,00 kroner. På Grøstad har grisene det bra, og de kan gå ut når de vil. Det finnes flere slike økologiske gårder med frittgående dyr i Norge. La oss aldri glemme avsløringene av rå dyremishandling i den “vanlige” kjøttindustrien! Jeg spiser bare kjøtt fra frittgående og økologiske dyr.

Vegetariske grillpølser, 50,80 kroner. Selv om jeg ikke er vegetarianer så velger jeg ofte bort kjøtt. Disse pølsene er veldig gode!

Nøtte-pålegg, 31,80 kroner. 

Økologiske bananer, 19,98 kroner.

Aroma-champignon, 13,51 kroner.

6 økologiske sitroner, 71,40 kroner.

2 kurver norske jordbær, 59,80 kroner.

 

Totalt, 431,89 kroner. 

 

 

Forrige gang handlet jeg på et langt billigere sted.