Før- og etter-bilder.

 

 

 

Lørdag, 31. august.

 

Jeg høstet ingenting, men jeg tok tre par før- og etter-bilder.

I dag var det skikkelig avstressende og trivelig å jobbe litt på parsellen!

 

En: Rydde deler av et problemområde som jeg hadde håpet at Bane Nor ville overta i forbindelse med den fremtidige, dobbeltsporede jernbanen. Rødkløveren får stå. Den er hellig!

To: Luke rundt disse stiklingene av rødpil. I bakgrunnen på bilde nummer to ser du hva som skjedde med det jeg ryddet vekk i forrige oppgave! 😁

Tre: Luke mellom hellene foran boden.

 

Alt skal jo dokumenteres. 😃

 

 

 

 

 

Skjærte jeg for mye? Mitt DNA.

 

 

Fredag, 30. august:

 

 

Høstet rødkløver og sju tomater. Jeg gav bort fire av tomatene.

Delte opp oreganoen og plantet den spredt i et større bed; i et av hvitløk-bedene fra i fjor. Her står den tett sammen med salvien før deling.

Her er oreganoen delt og nyplantet.

Jeg beskar den eldste hekken ved plattingen utenfor boden. Kuttet vekk 2/3 av hekken. Håper jeg ikke tok for mye nå, da! 😲 Vil den få mange nye skudd…og bli tett så er det perfekt. Se forrige bilde av hekken jeg klippet i dag.

 

Noen av dens pinner satte jeg i jorden. Nederst i hagen.

Så luket jeg og tok et par blomster-bilder.

 

Beklager sen blogging. Jeg fikk resultatet av DNA-testen i kveld, og det tok litt tid å lese. Jeg fikk vite at min kvinnelige haplogruppe på morssiden var 25 000 år gammel og europeisk/fra Før-Indoeuropeisk tid og vanlig over nesten hele Europa. Brukte FamilyTreeDNA. FamilyTreeDNA ønsker at vi skal ta kontakt med nålevende mennesker som deler vårt mitokondrieDNA. Det er jeg dog ikke interessert i. Jeg er veldig “inter-europeisk”, i følge DNA-testen, men jeg fikk bare 0,1-0,4% match på hvert av Europas land + 0,1% Native American (Bahamas) som mitt moderlige opphav. Litt rart de ikke fant høyere % på noen av landene ettersom jeg har Europas vanligste/eldste haplogruppe. Hvor er resten av prosentene fra ????? En annen planet? Dette var litt skuffende. Men at jeg var litt Native American var jo nytt og kult å lære. To av vedleggene fikk jeg heller ikke åpnet. Verken på min eller andres datamaskiner.

 

 

 

Mathandel.

 

Jeg hadde egentlig tenkt å jobbe i hagen i dag (i.e kveld), men jeg gadd rett &slett ikke på grunn av den høye luftfuktigheten! Tåler godt varme, jeg, men jeg tåler dårlig ekstremt høy luftfuktighet. Jeg blir treig, klam og slapp av slikt vær. Hadde det bare tordnet litt her i sommerfjorden vår så hadde været klarnet og tørket opp, men nei i Sandefjord tordner det aldri, lenger. =(

 

Derimot gadd jeg å handle noen matvarer som jeg trengte.

 

I dag handlet jeg på Meny Indre Havn.

 

  • Klementiner, 37,11 kroner.
  • Økologiske bananer, 29,06 kroner.
  • Økologisk Grøstadburger, 69,90 kroner. I dag var den på salg. Så bra! 😃 For nesten en måned siden kjøpte jeg den til normal pris.
  • Importerte jordbær, 44,90 kroner. Oppbevarer dem på kjøkkenbenken og spiser jordbærene i løpet av kvelden og i morgen formiddag. I kjøleskapet tåler de ikke å stå; der “smelter” de og blir ekle.
  • Øreavrunding, 0,03 kroner.
  • Totalt, 181,00 kroner.

 

Derfor velger jeg Grøstadburger. Godt å vite at dyrene har det greit der de lever og vokser opp og at de slipper den redselsfulle ferden til slakteren og hos slakteren.

 

Se hva slags mat jeg handlet forrige gang! 👍

 

 

 

 

Blomstereng og bod.

 

 

 

Tirsdag, 27. august:

 

I dag var det varmt å jobbe i hagen, altså, selv om jeg var der oppe tidlig på kvelden. Det var 25 grader i skyggen da jeg kjørte hjem kvart over sju.

 

Tok bilde av en søt bie i den mibanske blomstereng. Hjertetreet plantet jeg tidligere i sommer.

Og et nesten makent bilde uten bie….Jeg er glad for at stadig mer av plenen på min parsell blir forvandler til blomsterbed og lignende.

Jeg gjør alt hagearbeidet selv, og jeg gjør det slik jeg vil.

Det eneste jeg ikke har laget selv er denne redskapsboden og plattingen foran den. Pappa og onkel var snille gjorde den jobben for meg for to år siden etter at de hadde revet de to gamle bygningene som stod nederst på parsellen. Jeg bidro jo ørlite grann i bodbyggingen, men de to andre gjorde altså mesteparten. Veldig glad for det, selvfølgelig. 👍😃

I dag luket jeg ekstra godt rundt denne redskapsboden. Viktig at ikke gresset vokser inntil, eller enda verre under, boden slik at den ikke råtner fra undersiden.

Plattingen foran boden luket jeg jo “nettopp” fri for ugress, men nå har det begynt å gro igjen! 😾

Jeg høstet noen blåbær.

Jeg plukket en så å si moden tomat. På begge bildene av den samme tomaten ble bare bakgrunnen og ikke tomaten tydelig.

Jeg høstet rødkløver.

Tittet på pyntekorg.

Oreganoen blomstrer.

Jeg klippet plenen og luket mer. Etter litt over to timer var jeg forsynt for i dag. Matet permakulturbedene, som gradvis fortrenger gressplenen min, med gresset i trillebåren. PS: Plenen bakenfor gressklipperen min tilhører ikke min parsell.

Rundt solbærbuskene i øvre del av min parsell trengs det å lukes. Jada, jeg tar det neste gang jeg er der oppe! 🙂 👩‍🌾

 

 

 

 

 

Ryddet og luket rundt rødpilene.

 

 

Søndag, 25. august:

 

 

Først et matsøk på parsellen.

 

 

Jeg plukket blåbær.

Jeg plukket tre tomater.

Plukket løvetann og ringblomster.

Jeg tittet på gressløk og blomster som hadde vokst.

Julestjernen som jeg adopterte etter jul døde denne uken.

Jeg tok den med opp til parsellen. Både den og jorden i potten ble brukt på et permakulturbed i øvre/midtre dele av parsellen, parallellt med gangstien som er midlertidig lukket av borrelås.

Så var det tid for å jobbe.

Jeg skulte ned på rødpilene som jeg formklippet forrige gang jeg var i hagen. Bak dem lå en haug med avklipp som skulle ryddes vekk; det vil si brukes i et nytt permakulturbed bak rødpilene! 😃👍

Jeg la aviser som overlappet hverandre underst. Rødpil-kvister øverst.

Deretter luket jeg rundt rødpilene pluss et godt stykke forbi dem. Gresset som jeg fjernet la jeg på toppen av haugen med kvister.

Alt skal dokumenteres! 😁

Slik ble resultatet! 😺

Viktig å vanne det tilblivende bedet godt. Til høyre står en liten bjørk som jeg flyttet fra potentilla-hekken.

 

 

 

 

 

 

 

Handlet mat i dag.

 

 

 

 

 

 

Senere på kvelden tok jeg en rask tur innom nærmeste REMA1000-butikk og kjøpte:

 

Skummet melk, 16,90 kroner.

Skummet melk, 16,90 kroner.

Skummet melk, 16,90 kroner.

Te, 50 poser, 72,90 kroner.

Klementiner, 35,81 kroner. 

Sitroner, 30,01 kroner.

Blomkål, 10,00 kroner. UGH! Denne er ikke økologisk! 😡 Gruer meg faktisk litt til å spise denne giftsprøytede kålen. Kan jo ikke skrelle vekk mye av giften slik man kan med sitrusfrukter…..

Øreavrunding, -0,42 kroner.

Totalt, 199,00 kroner.

 

Forrige gang handlet jeg noe annet! =)

 

 

 

 

Formet rødpiler.

 

 

 

Fredag, 23. august:

 

 

Høstet blåbær.

Høstet rødkløver.

Grønn mynte og en anelse løvetann.

Så plukket jeg tre små tomater.

Beklager dosent bilde.

Fin sti, om jeg skal si det selv! Denne laget jeg ved å legge avispapir rett på bakken, og så la jeg gressklipp oppå avisene. Det er jo ikke så mye “verre” enn å dekke stiene i hagen sin med bark eller treflis. 👍 Bare mye smartere og billigere! 😆

Ved enden av denne smarte stien står salviestiklinger som jeg stakk rett i et permakulturbed. Salvien har vokst. Foran står en ny stikling av lavendel; en kvist som jeg var uheldig å rive opp da jeg luket rundt lavendelen her om dagen. Hadde vært gøy om den også hadde slått rot.

Så var det på tide å jobbe! I dag beskar jeg de tre rødpilene som jeg for noen år siden plantet i den nedre delen av parsellen.

Hadde jeg kunnet velge så hadde alle tre rødpilene fått bli skikkelig høye. Men det er ikke lov å ha høye trær helt inntil naboparsell. Det er jo forståelig da det vil gi skygge hos naboen. Derfor klippet jeg dem i ulike høyder. Det kan jo bli litt artig, det også! 😊 Nabohytte ses i bakgrunnen. Selv har jeg bare en redskapsbod og ingen hytte på min parsell. Jeg er trolig den eneste som ikke har hytte på parsellen i kolonihagen.

Rødpilen til høyre skal få vokse fritt i høyden. Lurer på hvor høy den kan bli.

Slapp av; jeg skal rydde vekk avklippet neste gang jeg er der oppe! Vet ikke når; det bestemmer jeg ikke i dag. Den som kjenner meg (litt) gjennom denne bloggen vet nok hva jeg kommer til å gjøre med avklippet! 😃

Noen av kvistene stakk jeg i jorden. Håper på flere nye trær.

Denne klippet jeg med.

Se bilder av rødpilene før de ble klippet! 

 

 

Sti stengt med borrelås.

 

 

 

 

Onsdag, 21. august:

 

Høstet blåbær.

Høstet rødkløver.

Og jeg høstet store blader av løvetann.

Så klippet jeg plen på nedre del av min parsell. Bak stengene er felles høstegang og naboens plen.

Jeg klippet også min side av felles høstegang til høyre mot min parsell.

Nedre del av min parsell domineres fremdeles av gressplen. Der hvor jeg klippet i dag er det lett å komme til med gressklipper. Til høyre, og utenfor bildet, er plenen alt for humpete og ujevn til at det går an å bruke gressklipper: Der skal jeg både plante trær/busker og lage flere permakulturbed. =) Pyramiden i bildet er jo også et slikt permakulturbed som nesten er klart. Den brune tusten nedenfor stengene er også et bed in the making. Jernstengene stod der da jeg overtok parsellen, og de holdt bringebærbusker oppe.

Stiklinger av rødpiler.

I den midtre delen av parsellen er det nesten ikke noe gressplen igjen, heldigvis. Jeg har erstattet den med permakulturbed. Nye, litt lysere, solhatter har åpnet seg.

Dagens plenklipp ble brukt til å dekke gjenværende plenflekker i midtre del av parsell. La avispapir under gresset. Noen steiner holder det på plass til det har “satt seg” i denne lille skråningen ved plattingen. Etterpå fjernes steinene.

Borrelås over gangstien som jeg laget gjennom øvre og midtre del av parsellen: Borren er avblomstret og bøyer seg over stien som midlertidig er stengt. 😃 Borrens pigger rundt frøkapslene er fulle av “lim” og fester seg på alt!

På den andre siden av stien vokser firkantperikum som dukket opp helt uten hjelp.

 

 

 

 

 

 

Dagens mathandel.

 

 

Jeg handlet på Meny Indre Havn.

 

Baltiske sardiner i rapsolje, 29,90 kroner.

Baltiske sardiner i rapsolje, 29,90 kroner.

Klementiner, 48,12 kroner. I dag tittet jeg innom de økologiske sitronene som Meny Indre Havn økte prisen på fra 11,90 kroner til 22,90 kroner per sitron! “Får dere solgt noen svindyre sitroner, da?!?” Vel, kanskje ikke; for i dag var prisen satt ned til 16,90 kroner per økologiske sitron. Det er fremdeles for høy pris for en nusselig, liten sitron. Det er ikke snakk om en melon. 😁 Den opprinnelige prisen på 11,90 kroner for én sitron var allerede svært høy! Alt over 11,90 er uakseptabelt. Derav klementinene. Klementiner er kjempegodt. 👍 Presser dem og drikker rett fra pressen.

Varmrøkt peppermakrell, 14,00 kroner.

Varmrøkt peppermakrell,  14,00 kroner.

Brie, 17,80 kroner. Etter at jeg sluttet å kjøpe ost så merker jeg at jeg har gått ned i vekt. Skal bare kjøpe en liten ost av og til. Før spiste jeg ost hver dag. Aldri mer. 😊 Det hjalp også å hive ut sofaen og de andre (sitte-) møblene! Nå sitter jeg på gulvet (for det meste med rak rygg), og hver gang jeg reiser meg så må jeg bruke muskler. Gjør sport av det å ikke støtte meg med hendene når jeg reiser meg fra sittende. Resultatet har blitt en litt slankere og mye strammere og sterkere Miba-kropp! 👍

Økologisk leverpostei fra Grøstad gård, 51,10 kroner. Jeg kjøper fremdeles bare økologisk kjøtt fra dyr som blir behandlet med respekt før de forvandles til kjøtt.

Økologiske havregryn, 30,50 kroner.

Økologisk helmelk fra Røros, 21,20 kroner.

Økologiske bananer, rettferdig handel, 25,56 kroner.

Øreavrunding, -0,08 kroner.

Totalt, 282,00 kroner.

 

Se min forrige mathandel her! 👍

 

 

 

 

Det gror ved plattingen.

 

 

 

Mandag, 19. august:

 

 

Først tok jeg og høstet disse rødkløverne på min parsell.

Jeg tørker dem og lager urtete av rødkløver, Trifolium pratense, sammen med grønn mynte som jeg også dyrker og høster i hagen min. Denne drikkener svært vanndrivende.

Rødkløveren dukket opp helt av seg selv, og siden jeg motarbeider gressplenen så godt jeg kan på min parsell så er det lett å oppmuntre rødkløveren til å vokse: Jeg luker av og til vekk gresset som vokser rundt rødkløveren.

Jeg anbefaler deg å lese om rødkløver (og andre urter) på Urtekilden  www.rolv.no. Rolv er en kunnskapsrik mann som jeg ser opp til! 👍 😃

Til sist et bilde av det som gror rundt plattingen ved min redskapsbod. Nabohytten ses i bakgrunnen. Hekkene ved min platting plantet jeg i fjor og i år. De skal bli omtrent to meter høye. Nedenfor duftskjærsmin-hekken står tomatplanter med karter. Det var der jeg høstet de store løvetann-bladene i går.