Ukens første mathandel.

 

 

Heller ikke denne uken bryr jeg meg om matbudsjett. Jeg tømmer ikke butikken, altså, og jeg kjøper fremdeles ikke godteri og slikt. Men ellers handler jeg det jeg mener at jeg trenger.

Jeg var på en REMA1000 butikk der jeg pleier å handle. Gidder ikke lenger å reklamere for butikkene fordi de ikke gir meg noe i retur! Ikke at jeg har spurt dem om noe som helst, heller; likevel får de “som fortjent”: Stillhet. Alle må anstrenge seg litt for å fortjene oppmerksomhet. Ja, jeg, også!

 • Macaroni, 12,90 kroner.
 • Macaroni, 12,90 kroner.
 • Økologiske havregryn, 28,40 kroner.
 • Økologiske havregryn, 28,40 kroner.
 • Økologiske havregryn, 28,40 kroner.
 • Skummet melk, 16,90 kroner.
 • Skummet melk, 16,90 kroner.
 • Skummet melk, 16,90 kroner.
 • Skummet melk, 16,90 kroner.
 • Egg, 35,40 kroner.
 • Appelsiner, 20,28 kroner. Disse var gode. Luktet til og med godt av dem før jeg skar og presset en nå nettopp. Jeg fant dem lengst inne i fruktavdelingen. Ikke samme appelsiner som de som ligger rett innenfor døren til butikken.
 • 8 stykker hvetemel à 20,80 kroner = 166,40 kroner. Straks jeg kom hjem måtte jeg sette en melpose som det hadde gått hull i i en frysepose. Slik unngikk jeg mye søl og svinn. 👍
 • Totalt, 400,68 kroner.

 

Jeg spiste frokost i dag, jeg! 🙀

Forrige mathandel.

 

 

 

Ut med den!

 

 

-Allerede i går kveld måtte sitronen ut av bøtten! Det luktet ubehagelig; nesten som mugg. Jeg ville likevel gjort det igjen! Tror sitronen har hatt god effekt. Men nå holdt det. 😃 Jeg byttet alt vannet i den blå bøtten og skyllet lavasteinen med anubiaser på grundig tre ganger i rent vann i kummen og under springen på badet. Noen anubiaser løsnet, men det fikk ikke hjelpe; jeg la dem over i en overflødig ildfast form med vann. Jeg byttet alt vannet i bøtten og tilsatte litt klar eddik og Ferrogan i det nye vannet. Omtrent en halv teskje av eddik, for å gjøre vannet surt, og en halv teskje Ferrogan, for å gjødsle plantene.

De fire første bildene er fra i går kveld:

Dagens oppdatering:

 • Innsiden av bøtten var dekket av et glatt belegg.
 • Jeg skyllet lavasteinen med anubiasen tre ganger i rent vann i vasken på badet.
 • Helte nytt vann i en ny og ren bøtte! Den forrige bøtten skal vaskes innvendig, og slik gjør jeg det: Fyller bøtten med vann. Tilsetter en liten skvett eddik. Lar det stå litt før jeg vasker med en bomullsklut og skyller bøtten i rent vann. 👍
 • Jeg tilsatte bittelitt Ferrogan og klar eddik i det nye vannet.
 • Satte steinen med plantene over i den nye bøtten.
 • De små anubiasene som løsnet fra steinen i går + noen anubiaser som jeg fant flytende i akvariet i dag ligger nå i en klar ildfast form. Vannet de ligger i er fra gårsdagens bøttevann med Ferrogan og eddik. Resten av dette vannet gav jeg til noen stueplanter.

Disse bildene tok jeg i ettermiddag:

Anubias og sitron?

Anubias sliter.

Aldri mer.

 

 

 

Aldri mer akvariefisk.

 

 

For omtrent tre år siden valgte jeg å aldri mer holde akvariefisk. Selv i flere år før denne avgjørelsen ble tatt hadde jeg en gryende mistanke om at det er moralsk feil å holde fisk i fangenskap.

Jeg skilte hunner fra hanner slik at all formering stanset. Da hannene døde ut kvittet jeg meg med noen akvarier. Jeg sitter nå igjen med en 72-liter og disse to guppydamene. De har aldri fått barn. 👍 Fiskene får bo her så lenge de lever. Når de lukker øya er det slutt på akvariefisk hos meg.

 

Fisker er fine og interessante å se på. Men det er unaturlig, stressende og kjedelig for fisker å bo i akvarier selv om både filtrering og gode vannverdier er ivaretatt.

Her er noen bilder jeg tok i ettermiddag.

I likhet med guppyer (Poecilia reticulata) liker planten Vallisneria asiatica seg i hardt vann. Denne varianten av Vallisneria asiatica har rette blader. Likevel ser vi at dens nye blader er litt skrudde. Mange Vallisneria asiatica-varivanter har helt skrudde blader.  🌱

Da jeg tok bilder fra undersiden så jeg hvor skittent akvarieglasset var på utsiden, ja! 😯 Eller vannmerker/kalkmerker.

-Vi kommer hit men ikke lenger! 🦈 😢

Frokost.

Anubias og sitron?

 

 

 

Anubias og sitron? 🧐

 

 

Prosjekt.

Påstand: Økologisk sitronskall, med litt rester av fruktkjøtt, vil redde svekket anubias. Anubiasen er trolig blitt svekket/skadet av feil vannverdier over ett års tid. Sitronen skal både gjødsle og senke pH-en i vannet.

 

Anubiasene mine trenger surere vann enn det jeg har i akvariet. Bladene har lenge vært bleke selv om nye blader har vokst frem. Anubias er en svært saktevoksende akvarieplante, så det er ikke lett å vite når den er syk. For fire-fem dager siden tok jeg planten ut av karet og over i en bøtte.

Jeg ser tre mulige utfall, og ingen av dem overrasker meg:

 1. Anubias har allerede vært død i flere måneder. 🙀 Dens likbleke blader produserer vel ikke nok klorofyll? Bladene skal være mørkegrønne. I så fall havner den oppå et permakulturbed i hagen. 😼
 2. Anubias vil kvikne til av bedre vannverdier. 💚 🌱
 3. Anubias vil dø, eventuelt som følge av sitron-sjokket. 🤔

Uansett hva som skjer vil jeg dele det på bloggen!

De to første bildene er fra i går kveld. Fant litt økologisk sitronskall fra tidligere på dagen, skar av en bit og slapp den i bøtten. Der skal det ligge i alt fra et par-tre dager til en uke. Følger med på tegn til råte. Bytter vann i bøtten iblant.

 

Jeg har aldri kjøpt utstyr til å måle pH og/eller andre verdier i akvarievann, og jeg kommer ikke til å gjøre det heller. Jeg har jo sluttet med all akvariefisk, bortsett fra de to siste barnløse guppydamene. Nå er det bare snegler og planter igjen i et kalkholdig ferskvanns-akvarium. Jeg vet at pH er høy fordi jeg har tilsatt masse tomme eggeskall, skjell og sneglehus fra strender her i Sandefjord + at Vallisneria asiatica stortrives i akvariet. Trenger ikke å måle for å bekrefte det jeg allerede vet. 

Lav pH får man derimot ved å tilsette (mye) organisk materiale som for eksempel kvister, eikeløv, torv, levende og døde planter og ved å unngå kalkholdige steiner og strandskjell.

 

 

To bilder fra midt på dagen i dag er tatt i bedre lys enn i går. Hva tror du skjer med disse anubiasene? Jeg skal snart rette opp skrivefeil i tidligere innlegg: Anubias skrives ikke med stor ‘A’ på norsk, selv om jeg skulle ønske det….

Anubias sliter.

Anubias ut av akvariet.

Frokosten i går.

 

 

Mibansk drømmepanel?

 

 

I natt drømte jeg at jeg møtte en annen blogger her på blogg.no. Selve møtet gikk overraskende bra til tross for at jeg var usikker. Senere i drømmen fant jeg ut at jeg hadde vært med i et dommerpanel for 13 år siden. Vet ikke hva slags dommerpanel jeg hadde sittet i, men det hadde vært vist på tv. 😸 👍

 

Kanskje den andre bloggeren møtte meg i drømme i natt? Eller ikke? Menneskets underbevissthet er noe rare greier. Menneskeheten har også en felles underbevissthet, selv om vi alle er selvstendige individer.

Dagens frokost.

Kraft.

 

 

Akvariesnegler reddes.

 

 

Flyttet lavasteinen med Anubias på over i en ny bøtte med rent vann i dag. På bunnen av den rosa bøtten fant jeg disse tre sandsneglebarna. Bildet er tatt rett før jeg hjalp dem tilbake i akvariet. Sandsneglene føder levende unger i stedet for å legge egg.

Jeg ser et par blæresnegler på Anubiasen i den blå bøtten, men jeg venter med å hjelpe dem over i akvariet til de kryper opp mot vannkanten i bøtten. Det gjorde jeg med noen i går, også. Alle sneglene skal med. Blæresneglene (og snegler generelt) må ikke løftes i skallet når de sitter fast i noe. De må lures til å slippe taket før man løfter dem opp. Skyve på dem fra siden, for eksempel.

Anubiasen er fremdeles blek, ja.

 

 

 

 

 

Middag. Kraft.

Måltid nummer to:

 

Til middag drakk jeg fire og en halv kopp ren kraft laget av urter og grønnsaker! Veldig godt. Bedre enn gårsdagens suppe: De kraftige, ungarske Grøstad-pølsene egner seg bedre til steking og pizza enn til suppe. 🥄 Kraften kokte i to timer. Først en stund på høy varme, deretter lenge på lav varme. Jeg brukte ikke salt. Jeg tilsetter aldri salt i maten. Unntatt hvis det er ekstremt varmt om sommeren; da trenger man salt.

 

Tørre urter som jeg har høstet selv:

 • Seks-sju rødkløverblomster.
 • Nyseryllik.
 • To ringblomster.
 • Et løvetannblad.
 • Tre-fire løpstikkeblader.

 

Økologiske grønnsaker:

 • En gulrot.
 • En stangselleri med blader.
 • Et fedd hvitløk fra egen hage.
 • Blomkål.

 

Brød og suppe.

Dagens frokost.

 

 

Fjerde og siste. Ost til besvær.

 

 

 

Dere som kjenner bloggen vet at jeg baker brød selv. Jeg husker ikke sist jeg kjøpte brød.

Mibansk, gurkemeiegul havrebakst er mer en kake enn et brød, og den er helt uten fett og sukker. Gurkemeien gir en metallaktig, krydret sødme som passer sammen med de økologiske havregrynene i gjærdeigen. I går bakte jeg den uten kardemomme; da blir den aller best!

 

Dagens fjerde måltid:

 • Drakk en nypresset sitron (ikke økologisk) + en nypresset klementin + litt kaldt vann.
 • Litt ost.
 • Fire skiver mibansk havrebakst med melis. Melis ville ikke vært noe godt på vanlig kjøpe-brød, vet du! Fordi vanlig brød smaker mer eller mindre harskt fett. 😕
 • Opptil fire kopper te med melk utover kvelden: Har jo ikke noe spisevindu.

 

Kjøpte nylig en kilo ost. En kilo er veldig mye for en person! Særlig når denne ene personen har som mål å holde seg slank. Derfor delte jeg osten i to og gikk ned til mine foreldre med den ene halvparten. To Næss-er i samme blokk.

Litt ost kan være sunt for tenner og knokler. Men mye ost er fryktelig fetende. Fra nå av skal jeg bare kjøpe små oster som man finner i ostedisker. Typ løsvekt-ost….Da får det ikke hjelpe at de er litt dyrere på kiloprisen enn de ferdigpakkede klossene som er beregnet på stor-familier! 🙂

 

 

Middag.

Mellommåltid.

 

 

Middag. Brød og suppe.

 

 

Kaldt vann i kjelen. Løpstikke og markjordbærblader fra parsellen. Gurkemeie og litt sort pepper.

Så var det den økologiske selleriroten, da. 😸 Skar den på midten og så at mesteparten var råtten. Urk. Jeg fant likevel en spiselig del på den ene siden av roten. Delte den i biter og kastet resten.

En økologisk gulrot og to økologiske stangselleri.

Urter og grønnsaker kokte lenge.

Jeg delte to ungarske pølser fra Grøstad i biter og satte dem i kjøleskapet mens suppen kokte. Grøstad holder økologiske frilandsgriser.

Fjernet grønnsaksbitene og kastet dem. Aldri i verden om jeg orket å spise mye kokte grønnsaker på én gang! Tilsatte pølsebitene i suppen og kokte dem i fem minutter.

Det ble nok suppe til halvannet krus.

Jeg spiste to skiver gurkemeiegul, mibansk havrebakst med gulost ved siden av suppen.

Ble det godt? Ja, ganske godt. Dette kunne vært gjort annerledes: Jeg kunne droppet løpstikken eller valgt en mildere pølse. Løpstikke erstatter vanligvis både salt og buljong. Sammen med de ungarske pølsene ble dog løpstikken overflødig. Dette var en varmende suppe som mettet godt.

Handlet te.

Mellommåltid.

Måltid nummer to.

Frokost!