Julestjerner og basilikum utendørs.

 

 

Herlig med sommer! For første gang fikk basilikumer og julestjerner stå ute lenge. Klokken ni var det 21,5 grader på betonggulvet på verandaen. Kvart på ti tok jeg inn plantene og satte dem tilbake i vinduskarmene i stuen. Da var det fremdeles 20 grader på verandaen! Verken basilikum eller julestjerner tåler under 15 grader; derfor tar jeg dem ikke stå ute om natten.

Hagebilder fra i dag.

Frokost.

 

Jonsokblom, stiklinger og markjordbærblomster.

Reklame | Aimn. Ellos.

White Striped Long Sleeve//Ellos//White Boost Hoodie

I fjor høst spredde jeg jonsokblomfrø i hageparsellen min. Tømte frøkapslene til den første planten jeg sådde for få år siden. I år dukker derfor jonsokblom opp både her og der. =)

Bak den pene markblomsten ser du noen av stiklingene jeg satte i går. Rogn, blant annet. Håper på flere hekker for å få litt skjerming fra nabo. Flere hekker gir også mer struktur og lune kroker til den åpne & paddeflate parsellen.

I dag syklet jeg og vannet alle stiklingene. Viktig at de ikke tørker ut. Jeg jobbet ikke ellers i hagen.

Markjordbærblomster! Dette herlige “ugresset” steller jeg pent med slik at det sprer seg litt for hvert år. Jeg luker rundt markjordbærene. Gresset jeg luker vekk legger jeg oppå og rundt markjordbærplantene slik at plantene får næringen. Fjerner man organisk materiale fjerner man også plantenes næring og forringer jordstrukturen. Se så stor den ene blomsten er fordi jeg gjødsler på naturlig måte /komposterer på stedet.

Frokost. 

 

 

Enkel kveldsstemning.

Reklame | Ellos.

Allerede i tretiden forsvant solen fra verandaen, og jeg tok inn hundeseng & planter. Så fint med en tom og ren veranda. =)

I dag høstet jeg litt løvetann i hagen, igjen. Jeg slapp å skylle bladene siden de ikke var fulle av jord. Bladene ligger til tørk og skal brukes som te. På vei til hagen var jeg innom en skog og hentet flere stiklinger. Sannsynligheten for at alle stiklingene roter seg er liten. Derfor setter jeg så mange stiklinger av trær. Trærne skal selvsagt holdes i sjakk og beskjæres. 🎄Alle stiklinger må vannes hver dag til de har utviklet et solid rotsystem.

Ingefæren ligner ikke lenger en moldvarp.

Jeg ser nesten helt til Danmark! 😄

Kaktus!

Frokost!

Forrige innlegg om ingefæren.

 

 

Julestjerner og basilikum på balkongen. Grønne tær.

 

 

Jeg lar bildet tale. En lang avhandling trengs vel ikke? 😼

Akkurat nå sitter jeg med føttene i bløt i en bøtte. Jeg har blitt så skitten under og rundt neglene av å gå, krabbe og jobbe mye barbeint i hagen, hahaha! Det er jord og grønske. Det ser så ille ut at jeg har kviet meg for å gå barbeint i nabolaget. Folk flest tror sikkert at jeg ikke vasker beina. Ikke at jeg bør bry meg om hva folk flest tror….☹️ I stedet har jeg gått med sokker i kjippere. Men i dag vil jeg gå barbeint tur med Millie. Får se om jeg får av litt før vi går ut snart.

Kaktus!

Frokost!

 

 

Plantet ut de siste fra verandaen.

I dag plantet jeg ut peppermynten og sitronmelissen på parsellen. Endelig. Så godt å slippe å ha dem på verandagulvet! Jeg vasket verandagulvet, også. Bare basilikum og julestjerner skal få sole seg der ute noen timer hver dag. Da slipper jeg mer jord-søl. I fjor renoverte de verandaene våre. De ble så fine. I år er det naboverandaenes tur.

I fjor ditchet jeg de fleste møblene mine; det blir heller ingen møbler på verandaen. Bare Millies lille hundeseng når solen skinner. Puter og pledd hvis jeg skal sitte der ute.

I parsellen vannet jeg stiklinger som jeg satte i går. Jeg satte nye solbærstiklinger i plenen der oppe + høstet og skyllet 30 løvetann-blader. De ligger til tørk her hjemme og skal brukes til løvetannte i vinter. Jeg skal høste mer løvetann-blader enn jeg gjorde i fjor.

Frokost. Nattlampe. Sengekappe.

Plukket stiklinger!

Lyst på 800 kroner?

 

 

Plukket stiklinger!

 

 

På ettermiddagen tok jeg på meg gummistøvler, tok med en bøtte med litt vann og en plantetang og gikk ut hoveddøra. Bak blokka er det en liten skog. Jeg klippet noen-og-tjue stiklinger av småtrærne der før jeg subbet inn igjen.

  • For det meste rogn fordi jeg liker dette treslaget godt. Jeg liker alle trær, da, men én gang for lenge-lenge siden, i en annen hage, lyktes jeg med å dyrke frem et tre ved å stikke en rognekvist i bakken. Derfor vet jeg at rogn er mulig å stiklingsformere. Jeg har dog prøvd, og ikke lykkes, med et par rognestiklinger i kolonihageparsellen min. Bare å prøve igjen.
  • Lønn. Jeg tror ikke disse er lette å stiklingsformere.
  • Osp. Tok bare et par kvister av et treslag som er beryktet for å være nærmest umulig å ta stiklinger av. Jeg liker ospetrær.
  • Trolig gråor.

Jeg tar dem med opp i hagen i kveldingen. De skal stå i vann helt til de puttes i jord. Jeg stikker et dypt hull i bakken til hver pinne. Jeg bruker en vanlig, lukket saks. Viktig å vanne hver dag frem til de slår rot.

Jeg forventer ikke at alle pinnene vil rote seg.

Dagens frokost!

Lykkepille-oppdatering!

Duftskjærsminer og et bøketre. Bakterie?

 

Dagens hagebilder.

 

Dette er den alle første jonsokblomen jeg sådde av frø. Først i dag åpnet den årets blomster. Den første jonsokblomen som jeg delte bilde av 20.05.2020 var sådd av frø fra denne.

Viktig å være takknemlig for alt som faktisk trives i parsell-hagen. Oregano og salvie, for eksempel.

Her er dagens bilde av oreganoene jeg plantet ut i går. Jeg plantet dem i ytterkantene av oregano-bedet slik at det blir lettere å holde ugresset unna. Gammel-oreganoen står i midten av bedet, men bladene er knapt synlige.

Jeg har inntrykk av at salvien er eviggrønn; bladene så daue ut i vinter før de kviknet til i forrige uke. Litt rart.

Dette tror jeg også blir/er jonsokblom. Oregano til høyre og hvitløk i bakgrunnen.

Flere steder luker jeg rundt vill veronika.

Duftskjærsminer og et bøketre. Bakterie?

Frokost.

Fermentert gjødselvann. Plantet ut oreganoene.

 

 

 

 

Duftskjærsminer og et bøketre. Bakterie?

Reklame | Aimn.

White Logo T-Shirt//Frilled Long Sleeve//Black Sweatsuit Pants//Dream Slippers

 

 

I fjor kjøpte jeg blant annet tre duftskjærsminer som jeg plantet foran plattingen til redskapsboden for å:

  • Skape skygge til boden slik at den holder lenger. Det stod faktisk i bruksanvisningen at døren ikke tåler direkte sollys.
  • Skape en skjermende hekk når jeg trenger en pause fra naboenes stirrende øyne.

Duftskjærsminene har blitt vannet, gjødslet og fått jordekke i form av gressklipp rundt røttene i nesten to år nå. Veksten har vært god. Likevel ser jeg at den minste busken, den som befinner seg nærmest hjertetreet, har fått noen stygge blader. Hjertetreet viser ingen tegn til liv lenger. I fjor vokste hjertetreet voldsomt fort grunnet hyppig vanning og gjødsling før det brått fikk visne blader. Jeg mistenker en bakterie.

I fjor plantet jeg også ut to bøkespirer som jeg dyrket frem fra nøtter jeg fant i skogen. Det minste treet fikk bladene sine først i år; nå er det (tilsynelatende) dødt. Den største bøken fikk blader noe senere og viser heldigvis ingen sykdomstegn. (Nederst.)

Bildene er fra i går.

Dagens frokost.

Fermentert gjødselvann.

 

 

Fermenterte epler og agurk til gjødsel. Plantet ut oreganoer.

Reklame | Aimn.

 

Den 10.01.2020 satte jeg epler og agurk til fermentering. Les mer om det her.

I går åpnet jeg glasset for første gang. Jeg brukte mesteparten av væsken til å gjødsle oreganoene som jeg plantet ut i hagen i går. Fortynnet i en kanne med vann. I dag fylte jeg pottejord i glasset og rørte den godt inn i de syltede fruktene. Lar det stå og fermentere på ubestemt tid før det skal brukes som jordforbedrer. Miba får mye ut av lite; det har vært en rød tråd på bloggen i flere år. =)

Plantet omsider oreganoene i parsellen i går. Jeg er støl etter barbeint hagejobbingen i går. Etterpå gikk & løp Millie og jeg tur, også, I kjippere, så det er ikke rart jeg er støl. Peppermynten til høyre skal stå på verandaen i noen fler dager.

Gjødselvann.