Pottet om ingefær til stor potte i stuen.

Reklame | Ellos. Aimn. Farmasiet.

 

Jeg ombestemte meg. I stedet for å så basilikumfrø i den store grønnsakspotten satte jeg ingefæren der. Jeg beklager at ingefæren ble uklar mens potten ble krystallklar på bildet. Burde vært omvendt. 🤨

Ingefæren jeg plantet for flere uker siden var stor, og jeg forventer å kunne høste minst dobbelt mengde ingefær. Derfor valgte jeg den største potten. Jorden er gammel og velbrukt til grønnsaksdyrking. Jeg blandet inn litt ny, økologisk grønnsaksjord tidligere i år og har dyrket grønnkål og gulrøtter her i sommer. Agurkene ble det ikke noe av. To år på rad har jeg dyrket blant annet tomater og basilikum i samme jord i samme potte. Det er ikke sant at man må bytte ut jorden i potter. Produsentene av jord skaper et (overdrevet og kunstig) behov. Jeg skal fortsette å bruke samme jord så lenge jeg dyrker noe, men jeg kommer til å fylle på mer når volumet krymper etter flere gangers bruk.

To eldre innlegg fra i dag:

Dagens frokost. Restemat.

Grønnsaker i stuen. Siste høsting.

To tidligere innlegg om ingefæren:

Ingefær. En liten oppdatering.

Ingefær. Jordpåleggelse.

 

 

Grønnsaker i stuen. Siste høsting.

Reklame | Aimn. Ellos.

PRODUKT//PRODUKT//Moccamaster//Oh So Fluffy Jacket

 

I en stor potte i stuen har jeg dyrket litt grønnsaker. Rett etter dagens frokost høstet jeg de få røttene. Gulrøtter? Jeg sådde både gulrøtter og svartrøtter, men dette tror jeg er bare gulrøtter.

Nå er potten tom, og jeg er fristet til å så mine hjemmeproduserte basilikumfrø i den. 🌱

PS: En enslig ert i potten er snart høsteklar. Jeg skal så den om igjen og se om den rekker å bli til fler erter før høsten tar den. I basilikumpotten står allerede tre erter (produsert av én ert) jeg høstet og sådde på nytt. Man blir foretaksom av å være fattig. 🐿

Frokost. Restemat.

 

 

 

 

Hagebilder fra i kveld. Husvask med bare vann.

 

 

  • Jeg vasket boden utvendig. Litt mer enn én yttervegg gjenstår: Jeg tar resten en annen dag. Jeg vasket bodens yttervegger med kaldt vann i en bøtte, en bomullsklut og ingenting annet. Jeg er ikke glad i bruk av kjemikalier. Gift vil jeg ikke bruke i hagen. Boden ble da fin og ren med bare vann! 👍 En årlig husvask øker byggets levetid fordi det fjerner alger, forurensning og lignende.
  • Først plukket og spiste jeg noen fine markjordbær. Jeg har skjemmet bort markjordbærene med for mye næring i form av gressklipp og diverse gjødselvann. Resultatet ble store, flotte planter, men den karakteristiske viltsmaken forsvant. Nå smaker de som blasse utgaver av “vanlige” jordbær. Jeg skal gi gressklippet og annet hageavfall til hekker og andre busker på min parsell. Markjordbærene skal derimot få leve i mer karrig jord slik at smaken blir kjempegod, igjen. Rett før jeg syklet hjem fra hagen i kveld spiste jeg tre markjordbær som ikke hadde fått mye næring, og de var helt nydelige. 😻 (Nederste bilde.)
  • Potentillahekken mot felles vei i kolonihagen: Denne gamle hekken (fra 70-tallet?) kan med fordel skjemmes bort med masse gressklipp og gjødselvann. Hjemmelaget gjødselvann alene er ikke nok hvis jorden er utarmet etter årtier med systematisk fjerning av organisk materiale; slik som i denne hekken har blitt behandlet. Organisk materiale mater mikroorganismer og andre dyr som gjør at plantene lettere nyttegjøre seg gjødselvannet. I år lot jeg være å fjerne eikeløvet i potentillahekken for første gang. Jeg dekket løvet med tynne lag med gressklipp og mose fra plenen samtidig som jeg vannet regelmessig med og uten gjødselvann. Resultatet ble en “ny” og frodigere hekk! Markblomster lar jeg også vokse i denne hekken. Potentillaen har aldri før hatt så store blomster eller så saftige blader. Ja, jeg må jo skryte når resultatet blir bra.

Frokost.

 

 

 

Blomster og hekker.

Reklame | Aimn.

 

 

Siste innlegg med hagebilder fra i går kveld kommer her:

Gøy at hekk begynner å bli hekk. Det er ikke lenge til jeg har en bladrik innhegningen rundt plattingen. 😃

Jonsokblom og brannrød branntjæreblom. Sistnevnte fulgte med parsellen da jeg overtok; jeg har bare flyttet den lenger opp i hagen der det er tørrere. Branntjæreblom er en markblomst i Russland og i slekt med vår tjæreblom og jonsokblom.

 

 

 

 

Mynte og oregano.

Reklame | Bodylab.

 

I går kveld høstet jeg litt grønnmynte og mye mer oregano. Årets grønnmynte er finere enn på lenge. Jeg spiste halvparten av mynten jeg plukket og skal tørke resten. Jeg høstet ikke mer grønnmynte da jeg fremdeles har mye fin, tørr mynte igjen fra i fjor.

Oreganoen jeg høstet i går var dessverre ikke like aromatisk.

Hvitløk og en ringblomst.

Lavendel. Formering?

Markjordbær. 😻

 

 

Hvitløk og en ringblomst.

Reklame | Bodylab. Aimn.

Base Layer Top//Bodylab Clear Whey (500 g)//Bodylab Caffeine (200 stk)//Bodylab Hydro Tabs (1×20 stk)//Bodylab Weight Gainer (1,5 kg) – Ultimate Chocolate

 

I går kveld hadde jeg ikke vært i hagen på fire dager. Ting hadde skjedd der oppe. Hvitløken hadde grodd blomsterstengler. Jeg lurte først i fem minutter på om det var tid for å høste hvitløken før jeg bestemte meg for å vente “litt”. Klippet av stenglene og bare slapp dem ned rundt hvitløken.

I år har jeg ikke sådd ringblomster, men noen har blitt selvsådd seg etter i fjor. Årets første ringblomst står ved foten av en løpstikke som jeg har sådd av frø.

Når løpstikken åpner sine blomster vil stripe-vepsene fråtse i blomstersaft. =) 🐝

Lavendel. Formering?

Markjordbær. 😻

Noe jeg har mye av. Tilbakeblikk.

 

 

Lavendel. Formering?

Reklame | Cubus.

Den ene lavendelen i hagen har blitt såpass stor at jeg ønsker å stiklingsformere den.

Jeg skal:

  • Legge kvister ned til bakken med steiner over og håpe at de slår rot.
  • Klippe av stiklinger som settes i bakken. Legge et nett over slik at fuglene ikke river dem opp.

Man kan vel ikke få nok lavendel i hagen?

Bildet er fra i går kveld. I går satte jeg ut bøtten med neslevann som hadde stått i boden i fire dager på grunn av regnvær. Godt å få luftet ut av boden.

Markjordbær. 😻

 

 

Markjordbær. 😻

Reklame | Cubus. Aimn.

CUBUS//Green Duffle Bag//Oh So Fluffy Jacket

Markjordbærene begynner å modnes i hagen.

Mitt favoritt-ugress etter løvetann.

Ved først øyekast så det ut til å være mange modne bær, men da jeg løftet på dem så jeg at de fleste var hvite på baksiden. Jeg plukket og spiste noen helt røde bær før jeg jobbet i parsell-hagen i går kveld.

Ingenting er som markjordbær. (Hånden er med på bilder for å vise størrelsen på bærene.)

PS: Jeg skal nok redusere gressklipp og gjødselvann til markjordbærene; de mister litt smak. Markjordbær smaker aller best i litt karrige vekstforhold. Gressklippet kan jeg gi til andre planter på parsellen, i stedet. Jeg kommer til å fortsette med å luke rundt markjordbærene i årene som kommer slik at de får overtaket der jeg ønsker.

 

 

 

 

 

Edderkopp. Kaktusens klatreføtter. Grensesetting.

Reklame | Aimn. Ellos.

Black Sweatsuit Pants//Snö of Sweden

 

KATEGORI: HYLOCEREUS UNDATUS.

Dragefrukt.

 

Denne vakre edderkoppen bodde først på basilikumen. I går flyttet den over til kaktusen som jeg sådde av dragefrukt-frø i forfjor. I dag så jeg et fascinerende spinn mellom to kaktus-armer. Så tynne tråder at de nesten ikke synes. Edderkoppen er nok ikke stort større enn 1/2 centimeter , beina medregnet. En maken edderkopp levde på basilikumplanten som overvintret her i leiligheten for noen år siden; kanskje det er den samme. Eller sønnen? 🕷 Jeg bruker gammel pottejord der edderkoppen kan ha overvintret.

Kaktusen har vokst godt forbi støttepinnen. Bla bakover i kategorien som heter HYLOCEREUS UNDATUS.

Stuegardinene er ofte trukket for på grunn av sterkt sollys. Kaktusen trodde det var greit å klatre oppover gardinen med nyutviklede klatreføtter, men nei, det får den ikke lov til.  😆 Jeg vil ha friheten til å kunne dra vekk gardinene når jeg vil. Må ikke bli helt jungel her inne! 🦖 Støttepinnene vil den ikke klatre på.

 

Det er små forhold når støv-partikler ligner tau.

Litt uklart bilde av klatreføttene.

Dagens frokost.

 

 

 

 

Basilikum. Beskjæring.

Reklame | Ellos.

Duro.

 

KATEGORI: BASILIKUM.

 

Basilikumen er i ferd med å danne blomsterknopper, igjen.

Først kuttet jeg én stamme nesten helt nederst. Ett vekstpunkt ble igjen på stubben.

Jeg spiste toppen og satte resten i grønnsakspotten i stuen. Kanskje den slår rot?

Jeg kuttet to stammer til og hang dem til tørk i en taklampe på kjøkkenet. Solen skinner aldri der fordi gardinene alltid er trukket for.

Basilikumstikling står sammen med grønnkål og svartrøtter.

 

Tre basilikum-stubber. Kanskje nye spirer vil vokse opp?

Etter beskjæringen så basilikumen slik ut.

I den samme potten spirer grønne erter som jeg sådde, høstet og sådde på nytt i sommer. Erteplanter binder nitrogen til jorda og er ingen (stor) konkurrent til basilikumen.

Og til sist et bilde av basilikumen jeg sådde i potte nummer to for flere måneder siden. Den tar seg god tid.

Det regner av og til, så hagevisitten blir utsatt. Jeg har likevel fått beveget meg i dag da jeg gikk fram og tilbake til byen. Kjøpte meg blant annet to shortser og to vide t-skjorter. Jeg har ikke gått i shorts på flere år. Jeg har hatt lyst til å gå i shorts, men jeg har ikke følt meg komfortabel med å vise frem beina mine. Jeg gikk barbeint ned til byen og tok på meg kjippere ved inngangen til Hvaltorvet. Hadde også på kjippere da jeg gikk hjem til Sjøstrand, for da skinte solen og varmet opp asfalten. Nå skal jeg snart ut og blende alle med de hvite Mibabeina. Føttene er blitt litt brune etter all barbeint-gåingen; det blir nok beina etterhvert, også. Nordisk hud, men ikke av den blekeste typen. Brunfargen kommer fort og forsvinner fort. Gentester og slektstre viser at min farfars slekt stammer fra Irak og Tyrkia. Ikke så veldig unikt, selv om ikke alle kan se det på sine slektstrær. Husk at vi alle er innvandrere; egentlig er vi alle afrikanere. 😁