Frokost nummer 158.

Reklame | Gymgrossisten. Ellos. Aimn.

 

 • Økologisk jasminris. Risen stod til bløt i natt og vannet brukte jeg til håret i stedet for sjampo. Jeg har ikke brukt sjampo på et par måneder og håret er blankt og mykt.
 • En nypresset appelsin.
 • Peanøtter. Nyskrelte og gode.
 • Gurkemeiepulver. 

 

I går høstet jeg fin salvie på parsellen min (se nederste bilde). Salvien er fin i år.

Et bilde fra i går kveld. Selv om salvien er i full blomst får den nye, lange skudd.

Frokost i går.

Salvien blomstrer.

 

 

 

Pottet om ingefær til stor potte i stuen.

Reklame | Ellos. Aimn. Farmasiet.

 

Jeg ombestemte meg. I stedet for å så basilikumfrø i den store grønnsakspotten satte jeg ingefæren der. Jeg beklager at ingefæren ble uklar mens potten ble krystallklar på bildet. Burde vært omvendt. 🤨

Ingefæren jeg plantet for flere uker siden var stor, og jeg forventer å kunne høste minst dobbelt mengde ingefær. Derfor valgte jeg den største potten. Jorden er gammel og velbrukt til grønnsaksdyrking. Jeg blandet inn litt ny, økologisk grønnsaksjord tidligere i år og har dyrket grønnkål og gulrøtter her i sommer. Agurkene ble det ikke noe av. To år på rad har jeg dyrket blant annet tomater og basilikum i samme jord i samme potte. Det er ikke sant at man må bytte ut jorden i potter. Produsentene av jord skaper et (overdrevet og kunstig) behov. Jeg skal fortsette å bruke samme jord så lenge jeg dyrker noe, men jeg kommer til å fylle på mer når volumet krymper etter flere gangers bruk.

To eldre innlegg fra i dag:

Dagens frokost. Restemat.

Grønnsaker i stuen. Siste høsting.

To tidligere innlegg om ingefæren:

Ingefær. En liten oppdatering.

Ingefær. Jordpåleggelse.

 

 

Grønnsaker i stuen. Siste høsting.

Reklame | Aimn. Ellos.

PRODUKT//PRODUKT//Moccamaster//Oh So Fluffy Jacket

 

I en stor potte i stuen har jeg dyrket litt grønnsaker. Rett etter dagens frokost høstet jeg de få røttene. Gulrøtter? Jeg sådde både gulrøtter og svartrøtter, men dette tror jeg er bare gulrøtter.

Nå er potten tom, og jeg er fristet til å så mine hjemmeproduserte basilikumfrø i den. 🌱

PS: En enslig ert i potten er snart høsteklar. Jeg skal så den om igjen og se om den rekker å bli til fler erter før høsten tar den. I basilikumpotten står allerede tre erter (produsert av én ert) jeg høstet og sådde på nytt. Man blir foretaksom av å være fattig. 🐿

Frokost. Restemat.

 

 

 

 

Frokost nummer 160. Restemat.

Reklame | Röhnisch. Ellos.

 

 

Jeg hadde to eggehviter stående i kjøleskapet etter frokosten for et par dager siden. Derfor ble det restemat i form av ovnsstekt pannekake (til en person) laget av tre ingredienser:

 • To eggehviter.
 • Litt gurkemeiepulveer.
 • Økologiske havregryn. Jeg bruker øyemål, som vanlig.

Kort tid etter var den ferdig; nærmest tørket i stedet for stekt.

Spiste den med strøsukker ved siden av. Kaken blir for ekkelt søt hvis sukkeret tilsettes røren.

Peanøtter. Jeg puttet dem i glass mens jeg holdt på med maten på kjøkkenet slik at Millie ikke fikk tak i dem. Når jeg først begynner med skrelling og spising av peanøtter øker tempoet og da er det vanskelig å bremse! 😸 Derfor er det lurt å ta av bare det jeg skal spise. Husk at den røde hinnen rundt nøttene er proppfull av antioksidanter! Skallet er det vel bare Oldie som spiser? 😼

En nypresset appelsin.

Te med melk.

 

I går fikk jeg vasket resten av utsiden av min redskapsbod på parsellen, og jeg brukte som vanlig bare rent vann og klut. Våknet til regn og torden i dag. Det trengte vi. 

Frokost i går.

 

 

 

Hagebilder fra i kveld. Husvask med bare vann.

 

 

 • Jeg vasket boden utvendig. Litt mer enn én yttervegg gjenstår: Jeg tar resten en annen dag. Jeg vasket bodens yttervegger med kaldt vann i en bøtte, en bomullsklut og ingenting annet. Jeg er ikke glad i bruk av kjemikalier. Gift vil jeg ikke bruke i hagen. Boden ble da fin og ren med bare vann! 👍 En årlig husvask øker byggets levetid fordi det fjerner alger, forurensning og lignende.
 • Først plukket og spiste jeg noen fine markjordbær. Jeg har skjemmet bort markjordbærene med for mye næring i form av gressklipp og diverse gjødselvann. Resultatet ble store, flotte planter, men den karakteristiske viltsmaken forsvant. Nå smaker de som blasse utgaver av “vanlige” jordbær. Jeg skal gi gressklippet og annet hageavfall til hekker og andre busker på min parsell. Markjordbærene skal derimot få leve i mer karrig jord slik at smaken blir kjempegod, igjen. Rett før jeg syklet hjem fra hagen i kveld spiste jeg tre markjordbær som ikke hadde fått mye næring, og de var helt nydelige. 😻 (Nederste bilde.)
 • Potentillahekken mot felles vei i kolonihagen: Denne gamle hekken (fra 70-tallet?) kan med fordel skjemmes bort med masse gressklipp og gjødselvann. Hjemmelaget gjødselvann alene er ikke nok hvis jorden er utarmet etter årtier med systematisk fjerning av organisk materiale; slik som i denne hekken har blitt behandlet. Organisk materiale mater mikroorganismer og andre dyr som gjør at plantene lettere nyttegjøre seg gjødselvannet. I år lot jeg være å fjerne eikeløvet i potentillahekken for første gang. Jeg dekket løvet med tynne lag med gressklipp og mose fra plenen samtidig som jeg vannet regelmessig med og uten gjødselvann. Resultatet ble en “ny” og frodigere hekk! Markblomster lar jeg også vokse i denne hekken. Potentillaen har aldri før hatt så store blomster eller så saftige blader. Ja, jeg må jo skryte når resultatet blir bra.

Frokost.

 

 

 

Frokost nummer 162.

Reklame | Ellos.

 

 

 

 

 

I dag gikk jeg den samme turen som for to dager siden…..uten sokker i kjippere. Jeg brukte like lang tid som da jeg gikk den samme turen barbeint i forgårs! 😃

Noe senere på formiddagen ble det frokost:

 • To rå eggeplommer. Gadd ikke vente på at eggene skulle koke. Jeg dyppet kaken i eggeplommene. Godt. Eggehvitene oppbevarer jeg i en kopp i kjøleskapet. Millie slikket asjetten til slutt. 😸
 • Perfekt, mibansk, gurkemeiegul havrebakst. Den blir ikke alltid perfekt, men i går ble den. Jeg har hatt lett for å la den heve for lenge de siste gangene.
 • Tre grønnkålblader som jeg høstet i går.

Frokost i går. Høstet grønnkål.

Jeg er så glad for at jeg begynte å gå barbeint. Her er et eldre innlegg:

Barbeint i halvannen uke.

 

 

Blomster og hekker.

Reklame | Aimn.

 

 

Siste innlegg med hagebilder fra i går kveld kommer her:

Gøy at hekk begynner å bli hekk. Det er ikke lenge til jeg har en bladrik innhegningen rundt plattingen. 😃

Jonsokblom og brannrød branntjæreblom. Sistnevnte fulgte med parsellen da jeg overtok; jeg har bare flyttet den lenger opp i hagen der det er tørrere. Branntjæreblom er en markblomst i Russland og i slekt med vår tjæreblom og jonsokblom.