Hvit julestjerne lever fremdeles!

 

 

Jeg er forsiktigere med vanningen av Euphorbia pulcherrima i år. I fjor vannet jeg jo ihjel julestjernene jeg adopterte fra julen året før.

Den hvite julestjernen har blitt litt flatklemt på sidene av å stå i vinduskarmen mellom glass og gardin. I våres førte det til sprukne og ødelagte blader; nå har den innfunnet seg situasjonen uten at bladene tar skade av det. Den synes nok det er godt å komme seg ut i sola på verandaen i dag.

 

 

 

 

Basilikum på verandaen.

 

 

Endelig sol! Etter flere kjølige regndager kan plantene strekke på seg i solen på verandaen, igjen. 🧚‍♀️🤸‍♀️

Jeg ønsker at en eller begge av årets basilikumer overlever vinteren inne i leiligheten. Lite sannsynlig at det vil skje, men det er lov å ha ønsker. Det skjedde faktisk én gang (for noen få år siden) at en basilikum overlevde her inne vinteren etter at den hadde blomstret.

Dagens bilder:

 

 

 

 

Elefantfoten fikk en klipp!

 

NY KATEGORI PÅ BLOGGEN: BEAUCARNEA RECURVATA.

 

Jeg hadde aldri tenkt at det var mulig eller greit å klippe bladene på planten som på folkemunne kalles for elefantfot; ikke før i går kveld da jeg googlet Beaucarnea recurvata sine blomster (som forresten var helt nydelige).

Elefantfoten min står både i en solfylt vinduskarm og ute i solen på verandaen når det ikke blåser for mye og når det ikke regner! Den råtner lett i for mye vann, og potten er så liten og lett at den kan blåse langt av gårde.

Jeg lærte i går at Beaucarnea recurvata blomstrer når de er rundt 30 år gamle. Blomstrer mest sannsynlig ikke innendørs som potteplante. Det gjør ikke noe, selv om det alltid er fint å oppleve at våre grønne stueplanter blomster! En sjelden gang skjer det. Denne planten har jeg vel hatt i cirka tre år. Den var trolig to-tre år gammel da jeg kjøpte den i en mini-potte. Jeg pottet den om i fjor. 23 år igjen til den er voksen nok til å blomstre. Elefantfot-planten  kan bli 100 år gammel! Jeg lever ikke i 100 år til, men det hadde vært veldig gøy om noen kunne tatt over denne etter meg og stelt pent med den videre! Nesten som å arve en papegøye eller skilpadde. 😊 Det måtte vært en ung person som ser at hver plante i naturen har en egen verdi uavhengig av om mennesker har nytte av dem.

Elefantfoten er en nøysom sukkulent som skal tørke opp mellom hver vanning. Den tykke stammen er et lager for vann. Stammen skrumper inn når vannet gradvis tømmes og svulmer opp ved vanning. 😃

Planten min ser ut til å trives fordi det kommer mange nye blader opp fra midten av rosetten. Jeg valgte å klippe av de lange bladene som var blitt skjeve og brune av å stå for trangt. Jeg skyllet og tørket skålen også. Ble så pent, atte!

 

Jeg legger inn eldre innlegget i denne nye kategorien etterhvert/snart.

 

Dagens frokost!

 

Hold motet oppe!

Reklame | Ellos. Gymgrossisten. Aimn. Gymgrossisten.

 

 

 

Juhuu! Miba.blogg.no klarte såvidt å kærre seg opp på TOPPLISTEN til blogg.no i går, også.

Noen blogg-favoritt i folkesjelas dundrende hjerte blir nok miba.blogg.no neppe med det første! 😸 Jeg er altfor kjølig, kjedelig og upersonlig.

Likevel har miba.blogg.no faktisk kunnet sende faktura til blogg.no flere måneder på rad nå. 🥳 Lav listeplassering trenger altså ikke å utelukke en blogginntekt. Det viktigste er å blogge jevnt og trutt og forsøke å ikke sammenligne seg selv med de andre som gjør det enda bedre! Dette er utrolig viktig for å lykkes som blogger og ellers i livet, så jeg gjentar:

  1. Jobb jevnt og trutt. Vær utholdende og det vil gå deg vel!
  2. Ikke sammenlign deg selv med andre. Det kan føre til misunnelse og motløshet. Fokuser på dine egne mål. Det vil alltid finnes dem som gjør det bedre eller er mer populære enn deg. Ikke ta det ille opp. =)

 

Det er kjempegøy å tjene penger på bloggen, og det har gitt meg bedre selvtillit! Pengene er en viktig motivator til å blogge. Pengene er likevel ikke den viktigste eller eneste motivatoren: Det viktigste er at jeg liker kjempegodt å dele mine erfaringer som amatør-gartner og nøktern frokost-spiser!

Listeplassering betyr altså ikke alt. Vi er flere som ligger og trykker her nede på bunnen av TOPPLISTEN uke etter uke mens andre raser forbi. Vår skyggetilværelse i bloggverdenen har en også en misjon: Vi får de populære bloggene til å skinne!

🌻

 

 

 

 

265 mini-fedd fra to hvitløk-blomster.

Reklame | Farmasiet. Ellos.

Gevita hvitløk tabletter//Whyred//Marc Jacobs//Melitta//Jakks pacific//Marc Jacobs

 

 

De to hvitløk-blomstene som jeg nylig høstet inneholdt til sammen 265 mini-fedd. I tillegg kommer fedd fra den gamle blomsten jeg fant under kjøleskapet. Jeg pleier å kutte blomster-stengelene så fort jeg ser dem for å hindre hvitløken i å blomstre. All energi skal normalt brukes til rotutvikling under jorda. Jeg har aldri før lykkes med å produsere hvitløk av blomstens fedd.

Mini-løkene er visstnok genetiske kopier av moderplantene. Fordelen med fedd fra blomster er at de er rene og ikke smittet av sykdommer og nematoder i jorden. Ulempen kan være at de er for små til å etablere seg hvis de settes rett ut i hagen. Ugress og nysgjerrige fugler, for eksempel, kan forstyrre dem. For å gi småløkene en god start forkultiverer jeg dem derfor inne i stuen sammen med feddene til hvitløk-blomsten jeg fant under kjøleskapet: Sistnevntes fedd spirer ses på nederste bilde. Denne forkultiveringen er unntaket i min nye regel om at jeg ikke lenger skal forkultiverer planter i leiligheten før utplanting på parsellen.

Av tre hvitløk-blomster forventer jeg å ende opp med minst 200 nye, voksne hvitløker til neste sommer! Noe svinn bør man alltid regne med. Det er gøy å få mye ut av lite.

Redigert tirsdag, 28. juli, 2020: Nå har jeg lest og lært at disse mini-hvitløkene trenger to år på seg til å utvikle løker med fedd. Det første året vil de bare utvikle en enkel rot.

Jeg skal også sette noen av årets største, vanlige fedd av hvitløk tilbake i hagen. Hvis neste års avling blir stor vil jeg gjerne gi bort hvitløk til andre (gratis).

Dagens frokost.

 

 

Rett før den ble tatt inn.

Reklame | Ellos. Aimn.

Casall//White Ribbed Zip Long Sleeve//Dream Slippers//3-pack Scrunchie M/P/W//Röhnisch

Den største basilikumen blomstrer fremdeles, og jeg tok dette bildet rett før jeg satte den inn i vinduskarmen i stuen, igjen. Basilikum tåler ikke under 15 grader. Her i høyden blir det kaldt om natten.

Har du basilikum ute hele døgnet? I såfall; hvor og hvordan gjør du det?

Mini-hvitløk i ingefærens potte!

Elefantfot og mine fordommer.

Dagens frokost.

Gjødselvann.

 

 

 

Mini-hvitløk i ingefærens potte!

Reklame | Royal Design. Cubus.

Bergs Potter//Accessories//CUBUS

 

I en potte i stuen står ingefær. Jeg dyrket andre grønnsaker i den samme potten tidligere i sommer og i tidligere år.

Jeg fant en gammel hvitløk-blomst under kjøleskapet for litt siden.

Hvitløk-blomsten inneholdt verdens minste hvitløkfedd som nå spirer i potten til ingefæren. Pekefingeren min gir/er en pekepinn på hvor små løkene og spirene er. Når de blir litt større graver jeg dem forsiktig opp og planter dem ut på parsellen!

Jeg har to hvitløk-blomster til som jeg plukket for tre dager siden. De er også fulle av mini-fedd som jeg skal så direkte på parsellen. Jeg gidder nemlig ikke lenger å forkultivere grønnsaker og annet som skal ut på parsellen. Det blir for mye rot og stress i leiligheten. Disse små hvitløkene er unntaket.

I våres kjøpte jeg løkfrø som jeg sådde i potter i leiligheten. Gud, så kjedelig det prosjektet var! Selv min gode tålmodighet holdt ikke ut. Det ble ikke noe av løkene jeg sådde av frø, og det gidder jeg ikke å prøve igjen. Jeg holder meg til hvitløk og elefanthvitløk som kan settes rett i jorden av fedd og sideløker.

Det nederste bilder er av ingefæren.

Elefantfot og fordommer.

 

 

 

Elefantfot i solen og fordommer.

Reklame | Ellos. Aimn.

Beklager skrivefeil i reklamen over… 🧐

 

 

Jeg har en elefantfot.

Av og til setter jeg elefantfoten, Beaucarnea recurvata, ut i solen. I likhet med julestjernen, Euphorbia pulcherrima (som er en kategori her på bloggen), er elefantfoten opprinnelig fra Mexico; det lærte jeg nettopp da jeg googlet for å finne det latinske navnet på planten. Min høyre fot er også litt elefant-aktig i dag 😕 etter gårsdagens stikk.

Elefantfot tilhører aspargesfamilien og står på NASAs liste over planter som renser luften innendørs. At elefantfoten tåler ned til -5 grader visste jeg ikke før nå nettopp; jeg burde kanskje la den stå mer ute? Kan jeg få den til å blomstre?

Jeg gikk med sokker i kjipperne da Millie og jeg gikk tur i dag tidlig fordi både stygge (dog nyvaskede) negler og en hoven fot blir for mye å vise frem. Jeg var vel redd for at noen skulle tro jeg var ei hjertesjuk sjuske som følge av at jeg ikke hadde brydd meg om helsa mi og hatt en elendig livsstil. Jeg har nemlig selv fordommer mot svake mennesker som får livsstilsykdommer på grunn av at de ikke greier/gidder å slutte med usunne livsvalg og uvaner. Jeg vil jo ikke bli tatt for å være en av disse taperne. Hvem vil vel det? 😄 Folks (avvikende?) hudfarge, religion og etniske opphav er meg derimot klinkende likegyldig. Har du lagt merke til at gruppen jeg har fordommer mot gjerne har fordommer mot mennesker jeg ikke har fordommer mot?

Oppdatering 31. juli, 2020: Det nevnes at jeg har stor respekt for alle som klarer å endre en skadelig livsstil!!! 

Sko har jeg ikke hatt på føttene siden den dagen da jeg kvittet meg med bilen!  Da jeg hadde levert bilen til pant hos skraphandleren tok jeg av meg sokker og sko og trasket hjem delvis barbeint og delvis med kjippere. 🥳 Tre dager senere mottok jeg vrakpanten på 3000 kroner.