Litt hvitløk, pepperrot mm.

 

Pepperrot og litt hvitløk. (Elefanthvitløk og hvitløk om hverandre.) Duftskjærsminene bak har ennå ikke blomstret. De har litt lus i toppene; det hadde de også i fjor.

Duftskjærsmin, to bøkespirer og noen (av flere) eplespirer.

En av tre potter med hvitløk (og salat og reddiker) på verandaen. Veranda-hvitløken skal spises, men det skal ikke parsell-hvitløken; den skal dyrkes på nytt!

Noe av hvitløken på parsellen. Jonsokblomen blomstrer; branntjæreblomen til høyre blomstrer litt senere i sesongen.

Reddiker og sjalottløk!

Den samme jonsokblomen fra en annen vinkel sammen med reddiker.

 

 

 

Peppermynte og sitronmelisse.

 

I fjor plantet jeg ut sitronmelisse og peppermynte på parsellen. Begge har overlevd vinteren. 😃 Peppermynten trives til og med litt for godt. 😾Spredd seg to fot i alle retninger bare i løpet av den første vinteren og og våren. Jeg må snart grave den opp og plante den i en potte eller lignende så den ikke blir et irriterende ugress i alle bedene. Tidligere i våres gravde jeg opp mesteparten av grønnmynten som var på vei inn i et hvitløksbed.

Sitronmelissen står pent på plassen sin ved siden en av løpstikken (som er produsert av frø fra den opprinnelige løpstikken på parsellen) Skal luke snart. Gressplenen i bakgrunnen er naboens; selv gjør jeg hva jeg kan for å utrydde min egen plen.

 

 

Gresskar.

 

Nesten så jeg kvier meg for å plante dem ut på parsellen der de kanskje blir spist av brunsnegler. Likevel blir det nok dårlig med gresskar på verandaen her oppe i trettende etasje fordi nesten ingen insekter flyr opp hit. 🐝

 

 

Tomatplanter.

 

Dagens bilder av de bittesmå tomatplantene som jeg plantet i går.

I dag stakk jeg pinner i jorda som tomatplantene etterhvert kan bindes til. Har tidligere hatt god erfaring med å dyrke tomater ute på parsellen (jeg har ikke drivhus), men aldri før har jeg plantet ut så små planter. Heller ikke satt tomater på et så lite lunt sted før, så jeg er ikke sikker på hvordan dette vil gå.

Litt mer hvitløk og noen reddikspirer. Også dette bedet er bygget etter inspirasjon fra permakultur. Lag på lag med grønt og brunt hageavfall (og avispapir for å hindre ugress) dekket med litt jord. Minst mulig graving i bedet for å ikke forstyrre jordorganismene som jobber. 

 

 

Dødt og grått gress. Hvorfor?

 

Begynte faktisk å rydde i dette visne prydgresset for et par uker siden helt til jeg fant en diger sommerfuglpuppe! Den var sikkert ti centimeter lang (om ikke lenger), svart og med et kult mønster der hodet var/blir. Den sprellet litt og jeg la den derfor pent tilbake inni gresstusten og dekket til med litt gressklipper. Venter minst to uker til før jeg fortsetter å rydde i det grå prydgresset. Viktig å la sommerfuglenes barneværelse være i fred til sommerfuglene har fløyet! Hvitløk til venstre, løvetann og stiklingsformert solbærhekk bak.

Bedet til hvitløk (og alle andre bed på min parsell) ryddes aldri for gamle røtter og graves minst mulig i; jeg graver bare ytterst i kantene dersom rotugress (for eksempel rester av en nesten utryddet gressplen) sniker seg over kanten. 

 

 

Planter ut tomatplanter.

Reklame | Cubus, Bubbleroom, Farmasiet.

 

I dag skal 11 små tomatplanter plantes ut på parsellen. De har stått et par uker ute på verandaen. Har aldri plantet ut så små tomatplanter før. Heldigvis har jeg like mange igjen her hjemme på veranda og i vinduskarm; de er ny-spirte og yngre. Startet tomatsesongen sent i år…

En avlegger av timian skal også plantes ut på parsellen. I potten dens spirer dessuten et eple og muligens en paprika. Tar med litt knust eggeskall til tomatutplantningen. Blander skallet med jorden i utplantningshullene.

 

 

 

 

Mold.

 

I discovered mold in the soil all around Radermachera sinica today.It could have something to do with the previous drink I gave the plant…Not the least concerned about the indoor climate these sunny days with an open veranda door. A bit more worried about the plant’s health.