Duftskjærsminene.

 

Som tidligere nevnt blomstrer de tre duftskjærsminene på parsellen for første gang i år.

Flere åpne blomster i dag. Foran står salvien og frister humlene i hagen til seg. En stygg og sjuk kinesisk einer ruver i bakgrunnen; det blir vel til at jeg kutter den ned om ikke alt for lenge.

Jeg trodde duftskjærsminen skulle ha en overveldende duft av samme styrke som for eksempel kaprifolium, men duftskjærsminene på min parsell dufter meget svakt med nesen helt nærme blomstene.

 

Til venstre ses pepperrot. Til høyre, bak en solhatt, skimtes det døde hjertetreet som jeg lar stå til det forsvinner av seg selv.

 

Tre typer jordbær.

 

-På det nederste bildet ser du markjordbærene jeg spiste på parsellen i ettermiddag. Nå var de kjempegode! Dog ikke veldig mange bær i år sammenlignet med de to forrige årene.

Nå har jeg fått flere markjordbærplanter på parsellen (de sprer seg jo rikt med utløpere) og dermed bekreftet det jeg har mistenkt en stund. Det er tre typer markjordbær. Den ene er den vanlige runde. Den andre er mer avlang/dråpeformet. Har lest om den avlange varianten en gang, men jeg husker ikke hva den kalles…Må vel google det i løpet av de nærmeste dagene….Begge er i hvert fall  (trolig) “ville” og hjemmehørende i hele Europa. Alpine strawberry?

Bæret på første bilde er mye større. Er det hagejordbær eller den viltvoksende Fragaria viridis? Jordbærplanten ble først omtalt her. Jeg har ikke plantet ut hagejordbær på parsellen.

 

Jordbær burde kanskje bli en egen kategori på bloggen….🤔

 

Høstet sju velskapte.

 

Allerede den 16.06 testet jeg en hvitløk på verandaen; den var ikke ferdigutviklet, nei.

 

I dag tidlig høstet jeg hvitløkene i den ene av fire potter på verandaen (stuen), og det ble sju fine hvitløker med fedd og det hele! 👌 😃

Disse skal spises.

 

Hvitløkene som jeg høstet ute på parsellen her om dagen skal derimot dyrkes om igjen om noen uker.

 

I den samme potten som hvitløkene jeg høstet i dag stod i stod også en reddik som var i ferd med å blomstre. Jeg spiste toppen med blomsterknopper. Ganske god.

Til slutt ble det nybakt mibansk gurkemeiegul havrebakst med melis på toppen!

 

PS: Penselen på bildet ble brukt (ikke busten, men den andre siden) til å rufse inn eplesteiner i toppen av jorden i potten der hvitløken hadde stått.

 

 

Solsikke-oppdatering.

 

Meldte tidligere at solsikkene bare ble mindre og mindre. 

Først et bilde fra 20.05.2021: 

26.06.2021: Den største av minisolsikkene hadde visnet. Jeg åpnet den og fant heldigvis frø! Frøene var ikke så små som man kanskje skulle tro. Bare litt mindre enn vanlig.

29.06.2021. Ett av solsikkefrøene fra mini-solsikken utvikler rot i vann! Derfor la jeg i dag alle denne blomstens frø i vann. Etter noen dager sår jeg dem på verandaen.

 

Noen flere bilder fra parsellen…

 

Tomatplantene har vokst godt. Men fremdeles ingen blomster. Det gjør ikke så mye fordi tomatplanter faktisk er fine i seg selv! Har ikke trengt å binde dem opp ennå!

 

Et par rødbeter og en ringblomst-spire som jeg sådde direkte i bedet.

 

Branntjæreblom begynner å blomstre.

 

En av gresskarplantene som jeg forkultiverte (inne i leiligheten) før utplanting i kolonihage-lapp-leiren. Snart blir det blomsterknopper, ser jeg.

Markjordbær.

 

Plukket noen markjordbær på parsellen.

 

Lite og ofte… Flere steder på parsellen får dette “ugresset” vokse vilt, for hvem kan vel irritere seg over herlige markjordbær? 😁 Ikke jeg, i hvert fall….Tre markjordbær-åkre har det blitt. Den ene markjordbær-åkeren striglet jeg tidligere i sommer i “kolonihage-fisefin” stil, og det ble nedtur: Færre og mindre bær; de få bærene i denne striglede åkeren ble dessuten lettere oppspist av fugler. Jordbærplantene her svinner hen.

I de to mer lurvete markjordbæråkrene på parsellen vokser høye gress-strå mellom jordbærplantene. Her blir jordbærene større og saftigere; det blir flere bær; det blir sunnere jordbærplanter og fuglene får ikke så lett tak i bærene! 😃

Det lønner seg altså ikke å være for ryddig og fisefin hvis man vil nyte søte markjordbær.  

Markjordbær trives tydeligvis best med å vokse tett sammen med andre planter: Der de får lov til dét finnes mye kart som jeg gleder meg til at skal modnes.

På det nederste bildet ses den triste jordbæråkeren som jeg ryddet i et forsøk på å være “kolonihage-flink”; her er det dårlig med jordbærkarter og markjordbærplantene sturer.

Slik trives de:

-Hvor ble det av støtteapparatet? spør denne skrinne markjordbær-åkeren….☹️

 

Ingefær.

 

Ved forrige oppdatering var det en ingefærspire, nå er det tre spirer…Ingefær er noe jeg ikke er så god på å dyrke, tydeligvis. Det blir med et par grønne spirer og en fornyet rotknoll som erstatter fjorårets jordknoll. Jeg holder likevel på i håp om å knekke koden for hvordan dyrke frodig ingefær som kanskje til og med vil blomstre. Tips tas imot. Ingefær er en egen kategori på bloggen.

Jeg er litt flinkere til å dyrke er hvitløk. 

 

 

Høstet hvitløken.

 

 

Høstet hvitløk! Det ble 176 hvitløker i år; ny rekord! Målet er som kjent 2500 hvitløker på én sesong, så det er et stykke igjen. Alle jeg høstet i dag skal plantes på nytt.

 

—Flesteparten av hvitløkene var store eller mellomstore eller små med ferdig utviklede fedd. 👍

—Noen få var åpenbart elefanthvitløker; vet ikke om elefanthvitløkene hadde mer enn et par fedd. Jeg er ikke så kjent med elefanthvitløk, ennå, til tross for at jeg har dyrket den et par år. Jeg har aldri opplevd å få mer enn to fedd på elefanthvitløk; kanskje den må stå lenger i jorda enn vanlig hvitløk? Eller så ser jeg ikke forskjell på elefanthvitløk og stor vanlig hvitløk; jeg har fremdeles mye å lære! 

 —Den siste gruppen forstod jeg meg heller ikke riktig på, og jeg tellet ikke alle disse hvitløkene. De bestod av små løker uten fedd. Enten var det hvitløk som ikke hadde greid å vokse og utvikle seg, eller (og langt mer sannsynlig) var de resultatet av hvitløk som hadde begynt å dele seg opp i nye løker. 😁 Høstet dem, nesten alle sammen, men tellet som sagt ikke alle disse. Jeg er temmelig sikker på at jeg ikke satte så mange fedd i fjor høst. Oppdatering 26.06.2021: De små, fedd-løse kan være resultatet av mini-fedd fra blomster som har falt til bakken for ett eller to år siden! 👌

I går høstet jeg de to første hvitløkene på parsellen.

 

Etterpå påbegynte jeg jobben med å dekke til hvitløksbedene med gressklipp.

Fikk ikke plass til all hvitløken på ett bilde, nei; derfor tre bilder.