265 mini-fedd fra to hvitløk-blomster.

Reklame | Farmasiet. Ellos.

Gevita hvitløk tabletter//Whyred//Marc Jacobs//Melitta//Jakks pacific//Marc Jacobs

 

 

De to hvitløk-blomstene som jeg nylig høstet inneholdt til sammen 265 mini-fedd. I tillegg kommer fedd fra den gamle blomsten jeg fant under kjøleskapet. Jeg pleier å kutte blomster-stengelene så fort jeg ser dem for å hindre hvitløken i å blomstre. All energi skal normalt brukes til rotutvikling under jorda. Jeg har aldri før lykkes med å produsere hvitløk av blomstens fedd.

Mini-løkene er visstnok genetiske kopier av moderplantene. Fordelen med fedd fra blomster er at de er rene og ikke smittet av sykdommer og nematoder i jorden. Ulempen kan være at de er for små til å etablere seg hvis de settes rett ut i hagen. Ugress og nysgjerrige fugler, for eksempel, kan forstyrre dem. For å gi småløkene en god start forkultiverer jeg dem derfor inne i stuen sammen med feddene til hvitløk-blomsten jeg fant under kjøleskapet: Sistnevntes fedd spirer ses på nederste bilde. Denne forkultiveringen er unntaket i min nye regel om at jeg ikke lenger skal forkultiverer planter i leiligheten før utplanting på parsellen.

Av tre hvitløk-blomster forventer jeg å ende opp med minst 200 nye, voksne hvitløker til neste sommer! Noe svinn bør man alltid regne med. Det er gøy å få mye ut av lite.

Redigert tirsdag, 28. juli, 2020: Nå har jeg lest og lært at disse mini-hvitløkene trenger to år på seg til å utvikle løker med fedd. Det første året vil de bare utvikle en enkel rot.

Jeg skal også sette noen av årets største, vanlige fedd av hvitløk tilbake i hagen. Hvis neste års avling blir stor vil jeg gjerne gi bort hvitløk til andre (gratis).

Dagens frokost.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg