Akvarieplanter. Anubias nana mm.

 

 

Lenge siden forrige oppdatering!

Akvarieplantene i mineralisert jord under næringsfattig grus har da overlevd…men nesten ikke vokst noe….

Dette må det gjøres noe med! Tross alt nesten ett år siden jeg plantet denne amazonasverdplanten (Echinodorus amazonicus) i vasen.

Forklaring/bakgrunn: Av frykt for alger har jeg bare gitt litt Ferrogan (flytende plantenæring) et par ganger det siste året. Det er tross alt et lukket system uten drenering i bunnen. Alger, eller cyano-bakterier, har likevel dukket opp i de tre glassene til Anubias nana. Vasen med Echinodorus amazonicus har derimot helt sluppet flere alger etter at jeg toppet med ny, ren grus. Det er da noe….👍

Jeg trodde at mineralisert jord under grus ville gi nok næring til disse akvarieplantenes røtter når bladene vokser over vann, men etter å ha googlet litt i helgen lærte jeg derimot at folk som dyrker Anubias over vann ofte bruker næringsrike bunnlag; endog vanlig pottejord! Selv uten drenering i bunnen. Og når jorden har stått en stund pøser de gjerne på med flytende plantenæring beregnet for “vanlige” planter; dog i halv anbefalt dose/styrke. Til og med hagejord blir gravd opp og brukt til Anubias-dyrking.

(Kanskje mineralisert jord er godt nok alene hvis plantene står under vann? Da får de jo også næring gjennom bladene.)

 

Derfor tok jeg frem posen med sterkt gjødslet, og slett ikke økologisk, blomsterjord som jeg fikk av en bloggleser i fjor sommer. Jeg la én teskje med blomsterjord oppå grusen i hvert av de tre glassene med Anubias nana. Passet stort sett på… at rhizomen (den vannrett-voksende stilken) ikke ble begravd av jord. Et par-tre teskjeer jord ble også lagt oppå grusen i vasen til amazonassverdplanten. Dryppet romtemperert snø-vann over alle fire beholdere. I vasen til sverdplanten lever forresten fremdeles en liten flis av Hygrophila over vann.

 

Et par dager tidligere skyllet jeg alle de fire beholderne med smeltet snø-vann ved å fylle dem og tømme dem forsiktig ved hjelp av en ren bomullsklut og romtemperert snø-smeltevann. Vasket vekk avleiringer av kalk fra ett år med kranvann, også, som hadde satt seg på innsiden av glassene.

Fremover bruker jeg bare regn/snø i stedet for kranvann til akvarieplanter og andre stueplanter.

For flere år siden var jeg en ganske ivrig akvarist… som samlet regnvann til ett eller to akvarier. Deretter flere års opphold i slik samling av regnvann. Nå, mange år senere, har jeg ikke lenger akvarier, bare noen akvarieplanter.

Statusen til Anubias nana kan vel ikke bli verre; nå kan det bare bli bedre. Håper jeg…. 😁 Næringsrik jord holder vel også bedre på fuktigheten rundt de bittesmå Anubias-bladene. 🌱🌱🌱 Rundt sverdplantens jord har alger/cyanobakterier allerede dukket opp, men det bekymrer meg ikke. I vasen står også en Anubias Nana under glass-drivhus; planten har ligget i vann til i går.

 

Jeg har tidligere hatt god vekst på akvarieplanter dyrket i blomsterjord og med blader over vann; det ser du her.

Anubias, derimot, har jeg aldri før forsøkt å dyrke over vann! Jeg har virkelig fått sansen for denne saktevoksende, vesle planten som stammer fra Vest-Afrikas mørke regnskoger, og jeg skal gjøre mitt ytterste for at Anubias nana vil fylle de tre glassene sine med smaragdgrønne mini-blader.

 

Echinodorus amazonicus:

Hygrophila polysperma:

Anubias nana I tre forskjellige glass: 

Amazonasverdplante (Echinodorus amazonicus) og så vidt det er…litt…Anubias nana:

Frokost.

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg