Anubias og sitron? 🧐

 

 

Prosjekt.

Påstand: Økologisk sitronskall, med litt rester av fruktkjøtt, vil redde svekket anubias. Anubiasen er trolig blitt svekket/skadet av feil vannverdier over ett års tid. Sitronen skal både gjødsle og senke pH-en i vannet.

 

Anubiasene mine trenger surere vann enn det jeg har i akvariet. Bladene har lenge vært bleke selv om nye blader har vokst frem. Anubias er en svært saktevoksende akvarieplante, så det er ikke lett å vite når den er syk. For fire-fem dager siden tok jeg planten ut av karet og over i en bøtte.

Jeg ser tre mulige utfall, og ingen av dem overrasker meg:

 1. Anubias har allerede vært død i flere måneder. 🙀 Dens likbleke blader produserer vel ikke nok klorofyll? Bladene skal være mørkegrønne. I så fall havner den oppå et permakulturbed i hagen. 😼
 2. Anubias vil kvikne til av bedre vannverdier. 💚 🌱
 3. Anubias vil dø, eventuelt som følge av sitron-sjokket. 🤔

Uansett hva som skjer vil jeg dele det på bloggen!

De to første bildene er fra i går kveld. Fant litt økologisk sitronskall fra tidligere på dagen, skar av en bit og slapp den i bøtten. Der skal det ligge i alt fra et par-tre dager til en uke. Følger med på tegn til råte. Bytter vann i bøtten iblant.

 

Jeg har aldri kjøpt utstyr til å måle pH og/eller andre verdier i akvarievann, og jeg kommer ikke til å gjøre det heller. Jeg har jo sluttet med all akvariefisk, bortsett fra de to siste barnløse guppydamene. Nå er det bare snegler og planter igjen i et kalkholdig ferskvanns-akvarium. Jeg vet at pH er høy fordi jeg har tilsatt masse tomme eggeskall, skjell og sneglehus fra strender her i Sandefjord + at Vallisneria asiatica stortrives i akvariet. Trenger ikke å måle for å bekrefte det jeg allerede vet. 

Lav pH får man derimot ved å tilsette (mye) organisk materiale som for eksempel kvister, eikeløv, torv, levende og døde planter og ved å unngå kalkholdige steiner og strandskjell.

 

 

To bilder fra midt på dagen i dag er tatt i bedre lys enn i går. Hva tror du skjer med disse anubiasene? Jeg skal snart rette opp skrivefeil i tidligere innlegg: Anubias skrives ikke med stor ‘A’ på norsk, selv om jeg skulle ønske det….

Anubias sliter.

Anubias ut av akvariet.

Frokosten i går.

 

 

2 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg