Dette spiste jeg i hagen.

 

 

Lørdag, 22. juni:

Da jeg krabbet rundt på alle fire i kveld og luket ferdig del 1 i parsell-hagen plukket jeg meg litt næringsrik mat: Et løvetann-blad og et lite tre av typen bjørk. Alt unntatt røtter og nedre stamme ble spist rett etter at bilde ble tatt. Nam!

 

For å fjerne mest mulig gressplen dekker jeg jorden rundt alle planter med aviser underst og gressklipp på toppen. Så vanner jeg det godt slik at det ligger i ro og faller sammen. Etter en-to uker er gressklippet helt flatt. Gressklipp som jorddekke har mange fordeler:

 • Hindrer ugress i å spire! Ugresset/gressplenen stjeler jo vann og næring fra plantene jeg dyrker.
 • Slipper å luke!
 • Slipper å klippe kanter!
 • Avispapiret og gresset brytes gradvis ned og gir næring til plantene.
 • Jorddekket holder på fuktigheten i jorden. Når plantene er blitt veletablerte så slipper man å vanne like ofte som hvis jorden var bar.
 • Jorden rundt plantene får en jevnere temperatur døgnet rundt.

Jeg legger ikke ferskt gressklipp rett på jorden da det gjerne kan bli for varmt for plante-røttene. Derfor legges avispapir på bakken først. Avispapiret dekker bedre og kveler ugress mer effektivt enn gressklipp alene gjør. Gressklippet må etterfylles etter noen uker. Avispapiret kan legges rett på gressplenen. Trenger ikke å fjerne gressplenen først.

Nei, dette er ikke noe jeg har funnet på selv! Jeg har lært av andre som deler hage-erfaringer på nett. Jeg blir inspirert av andre som dyrker økologisk og effektivt. Norske og utenlandske. Målet er at parsell-hagen skal trenge minst mulig stell og vedlikehold for å holde seg sunn. Gressplenen er ikke en del av dette målet…

 

 

Rundt denne hvitløken la jeg bare gressklipp uten avispapir underst. Ser at ugresset dukker opp her, men likevel mindre ugress enn dersom ikke det var noe jorddekke. Her var det heller ingen gressplen å kvele da dette er et permakulturbed som jeg gjorde ferdig i fjor.

 

 

Kartene på ripsbusken lå ned i gresset. Derfor laget jeg en liten “krykke” til å holde rips-grenen oppe. Jeg brukte toppen av en bjørk som vokser vilt i hekken. Litt knotete å ta bilde av det…, men her er tre forsøk. Jeg fjernet barken av den nedre delen som jeg stakk i bakken slik at bjørken (forhåpentligvis) ikke slår rot!

 

Og til slutt et bilde av lavendelen. I bakgrunnen ses to av tre duftskjærsminer som jeg plantet foran plattingen tidligere i sommer.

 

 

 

 

4 kommentarer
  1. Visste du at rips er plassert på svartelisten i Norge? Sammen med lupiner, syriner, rynkeroser..og en haug andre vekster.
   Jeg fikk haken ned på knærne da jeg så det. Men busken er ikke forbudt da..hehe.Mine to stakkars gamle ripsbusker får lov å stå. Lupiner har jeg også litt av, men jeg har fjernet det meste og holder kontroll på dem. Hadde mye mer av dem før i tiden.

  2. Svar til Hopla: Ja, jeg så at rips har havnet på svartelisten. Litt rart, egentlig. Har ikke sett mye ripsbusker ute i naturen. Jeg skjønner godt at rynkerose og lupiner sprer seg voldsomt fort. Men rips, da…?!? Siden ripsbusken ikke er forbudt så beholder jeg den. For jeg elsker rips! 😃 Nam! Og så lenge du fjerner lupinfrøene før de modnes så utgjør de jo ingen fare. Som du allerede vet. Skjønner godt at du beholder dem. Lupiner er nydelige!

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg