Fermenterer epler og agurk til gjødsel.

 

 

For en stund siden kjøpte jeg noen veldig gode røde, norske epler. I forrige uke fant jeg bare disse italienske, røde eplene…. som jeg ikke likte. Jeg forventet jo at de var like gode som de norske…..Men etter å ha spist et par orket jeg ikke mer. Den siste agurk-biten fristet heller ikke etter å ha ligget litt for lenge på benken. 🥴

 • Jeg liker ikke å kaste mat. Løsningen ble å dele opp alt i småbiter og legge dem til fermentering på et Norgesglass. Om noen måneder skal det sure vannet tynnes ut og brukes som gjødselvann i parsellen. Jeg ble inspirert av å ha lest om gjødsel-fermenteringen som japanerne har drevet med i hundrevis (eller tusenvis?) av år. Bokashi er blitt en populær måte å fermentere gjødsel/matavfall på, men jeg er overbevist om at man kan fermentere matavfall som gjødsel på flere måter. De fermenterte delene av agurken og eplene havner også i et permakulturbed i løpet av sommeren. Dette skal ikke spises.
 • Jeg hellet til slutt oppi kaldt vann, lukket glasset og plasserte det i et mørkt kjøkkenskap. I romtemperatur. Mørket er best for de rette melkesyrebakteriene. Vel, jeg vet ikke om det er sant at glasset må stå mørkt. Jeg tror det! Jeg setter alltid ting som fermenteres mørkt, enten det skal spises eller ei.
 • Agurken er økologisk.
 • Eplene er ikke økologiske.
 • Kjernehus, frø og stilker; alt havnet i glasset.
 • Ikke noe salt, bare rent, kaldt vann.
 • Noen frø ble lagt til siden for å spire i et glass vann: Bare fordi at det er gøy. Sikkert like gøy for meg å se eplefrø slå rot i vann som det er for enkelte andre å gå til frisøren og jukse seg til en fyldig & lang hårmanke! 😺 Godt vi er forskjellige.
 • Gummistrikken under lokket hindrer glasset i å eksploderer under fermenteringen: Gassboblene slipper ut. Luft slipper ikke inn.

Miba.blogg.no får mye ut av lite. Mathandel og parsell i kolonihage. Bedre å få mye ut av lite enn lite ut av mye (gjeld, for eksempel…). 😁 Jeg er glad jeg ikke har noen gjeld: Det gir meg en frihetsfølelse! 😊

Fôret mikroorganismene med gressklipp og vann.

Redd opp i hvitløkens senger.

Formet rødpiler.

Holdningener dine.

 

 

 

 

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg