I vann går alt an.

 

 

 

Den siste uken har vært lite spennende hva hagen angår.

Det har fortsatt vært kaldt.

Astilbe-spirene har dødd av nattekulden. Jammen godt å følge den gamle regelen med å vente med å plante ut blomster/grønnsaker til etter 17. mai!

 

Jeg har vært en del i parsellhagen, likevel. Har klippet plen, klippet kanter og luket. Plenklipping er det kjedeligste jeg vet om, men det må gjøres for å ikke få “hageinspektørene” på nakken. 🙄 Plenklipping i en kolonihage er en meningsløs evighetsmaskin som må gjentas og gjentas gjennom sesongen. Jeg velger å dele opp plenklippingen slik at jeg ikke dør av kjedsomhet. Heldigvis har jeg en skyver. Da slipper jeg i hvert fall å dille med hørselsvern og bensin eller passe på at en lang ledning ikke klippes over. 🌺

 

Selv om plenklipping er kjedelig så er (nesten) alt annet hagearbeid gøy! Har også gjort noe artig denne uken: Jeg har bøyd kvister av solbærbusker og blåbærbusker til marken og lagt tunge steiner på dem. Da slår de nok rot.

 

Her hjemme i leiligheten sår jeg frø. Våren er en hektisk tid fordi alt skal sås på en gang. Begrenset tid og plass. Jeg kaster ikke bort plass på frø som ikke vil spire. Noen blomsterfrø er garantert spiredyktige….

…mens andre frø er tvilsomme. De legges i vann. Hvis frøene slår rot innen et par uker i vann blir de satt i jord ved vinduet i stuen!

 

I fjor sådde jeg solsikker. Den første sådden var grei. Sådd nummer to spirte ikke.

Da solsikkene var avblomstret lot jeg de fleste frøene være igjen til fuglene i hagen. Tok bare med én frøstand hjem. Jeg var ikke sikker på om frøene var helt modne da jeg plukket dem. Nå har de ligget i vann i en uke og begynt å slå rot. Modne, ja. Jeg planter solsikkene ut i hagen først når stilkene har blitt ru å ta på. Først da vil ikke brunsneglen spise dem! Solsikkene må gradvis tilvennes utelivet ved å stå på verandaen.

 

I fjor høstet jeg også frø av løpstikke i hagen. Etter et par uker i vann slo det første frøet rot. Nå har frøet blitt en spire som titter opp fra jorden. =)

Etter nesten tre uker spirer tre til løpstikke-frø i vann! I flere år har jeg prøvd å så løpstikke-frø fra hagen uten å lykkes. Det var vann som skulle til! Løpstikkene skal bidra til å forminske plenen. 💚

Haster ikke med løpstikke-etableringen, da. Løpstikke er en staude (flerårig), så den kan dyrkes frem gjennom hele sesongen. De ettårige solsikkene, og andre sommerblomster/grønnsaker, må prioriteres slik at de rekker å gjøre sitt før mini-sommeren blåser forbi!

 

Det aller første frøet av løpstikke som slo rot:

 

Nå spirer den i jord:

 

Fremtidig løpstikke-hekk? Tre nye frø spirer:

 

Solsikkefrø slår rot i vann:

 

Frilandsagurker, tomater og ringblomstrer i vinduskarmen. Disse har jeg begynt å herde ved å sette dem på verandaen om dagen:

 

 

 

 

 

 

4 kommentarer
  1. Nå er det mye som skjer i hagen og vinduskarmen, spennende! 🌱🌼🌻🍃🍅🌶🥕

  2. Så mye det skjer hos deg 😁 jeg har aldri puttet frø i vann sånn, men det er jo egentlig veldig lurt! Jeg har brukt pluggboks endel i år, da tar det veldig liten plass før jeg ser hva som spirer og ikke. Gleder meg til å følge deg videre gjennom sommeren og krysser fingrene for at vi begge to får en produktiv sommer 🌱😊

  3. Svar til Frida: Tusen takk! Slike pluggboks har jeg aldri prøvd før, men de er nok plassbesparende, ja. Tenk om man hadde et digert drivhus til frøsådden….!🍀 Hilsen Mona Bjønni Næss.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg