-Kan alle planter gjødsles med eggeskall?

 

 

 

 

 

-Nei!

 

Eggeskall er en god kilde til kalk og øker ph-en i plantejord, men ikke alle planter tåler eller trenger det. 👍

 

Hvert år tar jeg vare på tomme eggeskall for å gjødsle planter både inne i stuen og ute på parsellen. Jeg samler dem i en tom te-eske.

 • Noen planter trenger mye kalk i jorden og høy ph-verdi for å overleve: Basilikum, tomatplanter, bøketrær, oregano, lavendel, Vallisneria asiatica, plen-gress, løk, kål og gulrøtter.
 • Svært mange planter kan med fordel gjødsles med litt eggeskall. Disse plantene trives med nøytral eller variabel ph i jorden. Epletrær, for eksempel.
 • Flere populære hageplanter og stueplanter er surjordsplanter og dør av (for mye) kalk: Blåbær, rhododendron, astilbe og andre myrplanter og moser. Begonia og kjøttetende planter tåler heller ikke eggeskall; sistnevnte skal ikke engang gjødsles! Kaktuser, mange sukkulenter, dragetrær (Dracaena) og de fleste grønne stueplanter, som opprinnelig er/var bunndekkere eller epifytter (de som lever på trestammer) i regnskogen, skal ikke ha eggeskall! Tvert i mot anbefales det å skylle gjennom jorden deres med jevne mellomrom for å fjerne opphoping av kalk og andre mineraler og salter som hindrer røttene i å ta til seg næringsstoffer fra jorden. En sur løsning kan brukes: Et par-tre spiseskjeer hvit eddik i cirka fem-seks liter vann. Vanlig kranvann er faktisk for kalkholdig for slike ømfintlige planter som plutselig dør en “mystisk død”. De kveles av kalk. De ivrigste plantentusiaster destillerer vann til sine stueplanter for å unngå kalk. Renset vann går også an å få kjøpt på apoteket.

 

Det lønner seg å undersøke (google eller spørre på hagesenteret) hver enkelt plantes krav til levested:

 • De planter som trenger høy ph kan gjødsles med eggeskall.
 • Planter som krever lav ph i jorden må ikke få eggeskall.

Merk: De aller fleste hager i Norge er på den sure siden og har lav ph-verdi. 

 

Oppdatering lørdag, 10. oktober 2020: Nå har jeg nettopp lest om stell av Philodendron Little Hope fordi mitt eksemplar vokser utrolig dårlig og utvikler bare små blader! Grunnen er visst, i følge et nettsted som heter gardeningknowhow.com, at planten mangler kalsium og magnesium. Kalsium skal den få av meg i løpet av denne helgen i form av eggeskall. Jeg skal koke meg et par egg. Kokevannet bruker jeg deretter til å koke opp de tomme eggeskallene før jeg lar eggeskall og kokevann stå og trekke i en bøtte i mange timer. Dette vanner jeg så Philodendron Litte Hope med. Jeg blander forresten også litt økologisk bananskall og brennesle i vannet når jeg koker opp de tomme eggeskallene. Eggeskallene legges til slutt oppå jorden i potten. PS: Jeg er overbevist om at det er fullt mulig å gi mange planter nok kalsium uten bruk av eggeskall eller andre animalske produkter…fordi sand/silt/leire og plantedeler og ikke minst god kompost kan besørge alle livsviktige mineraler. Men eggeskall er en grei og rask løsning på kalk-mangel for mange (ikke alle) vekster!

 

Fredag, 12. februar, 2021: Innendørs hvitløk i jord full av eggeskall.

 

10 kommentarer
  1. Kjekt å vite! Har lest om eggeskall som gjødsel og tatt vare på til å ha i stueplantene mine men til nå bare funnet plasser det står om hagen og ikke potteplanter! Lurer spesifikt på om planter som monstera eller grønnrenne, string og hearts, kunne hatt godt av eggeskall?

  2. Jeg tenker at monstera ikke skal ha eggeskall. De andre vet jeg ikke. De fleste stueplanter tåler nok ikke noe særlig kalk/eggeskall da de stammer fra sure jordsmonn i regnskogene.

  3. Eggeskall består hovedsakelig av kalsium og ikke kalk. Knust eller pulverisert eggeskall er “slow-release” næring og fungerer ikke som akutt tilføring hvis plantene skulle trenge mer kalsium. Mikrobene i jorda bruker tid på å bryte ned eggeskallet.
   Flytende kalsium fungerer ved akutt behov.
   Derfor anbefales det å bruke pulverisert eggeskall som jordforbedrer før man planter.

  4. Kalsium er forøvrig det samme som “kalk” så jeg skrev litt feil 😁 Men er fortsatt slow-release næring 😊

  5. Takk for nyttig info! Har en plantegruppe hvor jeg og ei anna bytter på å dele info om planter og sånt. Og var på leit etter info om eggeskall. Jeg er ingen verdensmester men lærer selv også samtidig som jeg deler info med andre.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg