Plantet amazonas-sverdplanten.

 

 

 

Jeg har ikke selv lest Diana Walstads bok om naturlige planteakvarier. Men jeg har sett hvordan noen av hennes lesere mineraliserer vanlig pottejord før den brukes under grusen i akvarier. Selv om Walstad ikke har funnet opp noe nytt så har hun gjort mange akvarister oppmerksomme på hvordan naturen fungerer! 😃 Jeg har også latt meg inspirere til å prøve en annen måte enn den som akvarieindustrien vil prakke på oss. Ved å velge den naturlige måten kan man gjenbruke jord i det uendelige!

Jeg brukte gammel jord som jeg dyrket tomater i både i 2017 og 2018. Denne gamle jorden lot jeg ligge i en bøtte med vann på badet nesten en hel dag. Jeg byttet overvannet i bøtten fem-seks ganger i løpet av dagen.

Presset så vannet ut av jorden med neven før jeg la den til tørk i vinduskarmen. Jeg passer på å ha god ventilering. Jorden har stått og tørket i natt og en del i dag i solskinn og i varmen fra panelovnen under vinduskarmen. Noe jord står og tørker én dag til. Jeg lærte at mikroorganismer mineraliserer og fester oksygen til jorden når den tørker i luft og lys. Spennende. Det er visst dette som skjer hele tiden rundt elver og innsjøer. Strukturen på mineralisert jord er kornete.

En av bruksanvisningene jeg fant på internett, How to: Mineralized Soil Substrate Visual.ly, foreslår å bløte og tørke jorden fire ganger fortløpende før den brukes i karet. Til sammen tar det 12 dager. Jeg nøyde meg med én bløting og tørking. Ikke brydde jeg meg om å fjerne alt av gamle røtter i jorden, heller, og jeg er selvfølgelig spent på om det vil straffe seg i form av råttent vann….🤨 Plantene var allerede kjøpt. Jeg var utålmodig.

Jorden var blitt tørr, men ikke knusktørr slik den kanskje burde være, før jeg valgte å bruke den. Jeg tilsatte heller ikke leire, potassium-pulver eller annet som Visual.ly foreslo. Jeg brukte bare et tynt lag med mineralisert jord og ny grus oppå før jeg plantet Amazonas-sverdplanten, Bleheri amazonicus: Da jeg beskar røttene før planting fikk jeg fradelt en ekstra liten sverdplante ved at rosetten delte seg. En hyggelig bonus i tilfelle hovedplanten dør i morgen eller om en måned! 👍 🌱

Det skal ikke være nødvendig å gjødsle akvarieplantene på maaange år dersom dette prosjektet lykkes. Vannbytter skal heller ikke være nødvendige, særlig ikke når plantene har etablert seg i substratet.

Etter å ha satt amazonas-sverdplanten i vasen hellet jeg en liten skvett med bananvann i vasen, i alle glassene med Anubias og i glassformen med javamose og den lille sverdplanten. Bananskall er rikt på blant annet potassium. Jeg laget bananvann ved å koke opp skallet av en økologisk banan og la det trekke hele natten og halve dagen. Tok ut bananskallet og brukte bananvannet ufortynnet.

Jeg la plastfolie med en liten glipe i kanten over vasen.

Tips: Akvariegrus i en bøtte med litt vann støver mindre enn tørr grus.

Limnophila sessiliflora ble fordelt på vase, Vallisneria-akvarium og glassene med Anubias. Jeg går over til å skrive Anubias med stor A.

Til høyre står to dragetrær.

To nye planter. Nytt prosjekt.

Aldri mer akvariefisk.

Aldri mer akvariefisk, nei.

Et tilbakeblikk på akvarieplanter.

Vallisneria asiatica.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg