Plukket tomater i går!

 

 

–Har to bed med tomater på parsellen. Bildene fra i går kommer litt om hverandre i dette innlegget. 

Det første bildet er fra det øvre bedet. Her høstet jeg tomat nummer seks, sju, åtte, ni, ti og elleve i går! I det øvre bedet lå tomatklasene nok en gang bortover bakken; dog var ingen blitt spist på. Jeg satte en bøtte på hodet og la tunge tomatklasser oppå den. Deretter strødde jeg eggeskall rundt bøtta i håp om at det vil hindre snegler i å klatre opp den blå bøtta. Snegler hater å gå på eggeskall! Spørs bare hvor lenge eggeskallet får ligge i fred; da kråker elsker å ete eggeskall!

I det nedre bedet høstet jeg tomat nummer tolv og tretten i går! Den ene var helt grønn og falt av da jeg hentet stigen. Den grønne blir muligens rød etter noen dager/uker på benken….De to (halvmodne) som var nesten helt oppspist av snegler tellet jeg ikke. Også i det nedre bedet lå tomatklasene tunge på bakken. Fant frem en gammel stige (som fulgte med parsellen) og et par steiner som også fantes på parsellen. Tunge klaser oppå stige av metall. Snegler hater metall! Steinene hever stigen mer over bakkenivå.

I det nedre bedet var det ikke de ekle brune Iberiasneglene som hadde forsynt seg av tomater (bilde nummer to). På trestammen som støtter tomatplantene så jeg to innfødte snegler med avlangt brunt hus på kroppen. Sneglene var et par-tre centimeter lange og kunne minne om damsnegler. Satte dem vekk. Jeg dreper (av prinsipp) ikke innfødte snegler. Jeg har heldigvis både frosk og padde på besøk på parsellen, og de spiser innfødte snegler! De eneste sneglene i Norge som ikke blir spist av noen er de brune skogsneglene fra den iberiske halvøy. Iberiasneglene spiser våre innfødte snegler og mye forskjellige planter, men langt i fra alle planter, som vi liker å dyrke. Det er bare de brune Iberiasneglene det er ok å drepe (raskt ved å klippe av hodet med en skarp saks; selv ikke uønskede skapninger fortjener å lide). Alle andre snegler har en oppgave i naturen. Det gjelder bare å være litt smartere enn dem. Jeg har dyrket tomater rett i bakken på parsellen i flere år, men aldri opplevd at snegler har klatrer opp støttepinner og videre nedover tomatstilkene. Har heller aldri dyrket tomater på den nedre delen av parsellen før. Her nede er det nærmest sumpmark og her finnes andre typer snegler enn på øvre parsell-del. Flere forskjellige naturtyper på parsellen å forholde seg til!

 

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg