Lasagna gardening og permakulturbed skaper fantastisk, porøs og svampaktig jord! Alt man egentlig trenger er supergod, tjukk og gammel permakultur-jord, og det kan man enkelt lage selv ved å legge ubehandlet tre ( pinner, vedkubber og tømmerstokker, for eksempel ), ferskt gressklipp, avispapir og/eller brunt hageavfall lagvis og la det brytes ned oppå bakken. Graving bør minimeres for ikke å forstyrre meitemark, mikroorganismer og insekter som lever og jobber i jorden! Man trenger ikke grave og vende jorden for å dyrke den. Den eneste gangen jeg bruker spaden er når jeg definerer de firkantede & svampaktige bedene og når ting skal plantes ut….Ved å stikke spaden i kanten av bedene hindrer jeg gressplenen og annet rotugress i å ta over bedene. Det borterste permakulturbedet på bildet er eldst og har derfor best jord. I det nærmeste bedet hadde jeg en dobbel mispelhekk som jeg fjernet i sommer fordi plantene var svartelistet. I begge bedene tjuvstartet jeg hvitløk-dyrkingen i sommer. Et par hvitløkspirer er å se….+ noen ringblomster og en basilikum. Nei, det er ikke her i disse bedene at jeg sådde hvitløk etter riktig månefase.
Jeg venter “litt” med å dekke hvitløkenes bed med gressklipp som både gjødsler og hindre frø-ugress i å etablere seg.
PS: Sammen med rød solhatt til høyre står forresten det døde hjertetreet. Jeg lar det stå til glede for sopp, insekter og annet smått.
Bag lady. Hva er I posen?
Bøkespirer har vokst!
Ut av kjøleskapet!
Frokost!