Jeg liker å drikke et par kopper urtete utpå kvelden før spisevinduet lukker seg. Urtene har jeg dyrket/plukket på parsell-flekken min i kolonihagen:
- Grønn mynte.
- Rødkløver. Blomstene.
- Oregano.
- Løvetann.
- Ringblomst.
- Bitte-litt ryllik og nyseryllik.
Ringblomst, grønn mynte og løvetann har jeg brukt sporadisk i flere år, både som hud-rens og te. Først i år lærte jeg at oregano og blomstene til rødkløver kan ha helsemessige fordeler. De kan, for eksempel, forebygge kreft. Er ikke spesielt redd for å få kreft, jeg, men vi vet jo at kreft rammer stadig fler og er en vanlig livsstilsykdom og dødsårsak i Vesten. Derfor drikker jeg te av oregano, rødkløver og andre urter nesten hver kveld. Håper det har litt helsegevinst selv om jeg startet sent i livet. 😊 Dessuten så smaker urtete godt! På sommerkvelder passer det å drikke myntete som er avkjølende. Jeg drikker myntete hele året.
Tørkede urter og blomster skal oppbevares mørkt og tørt ved romtemperatur.
I denne skuffen ligger de ovenfornevnte, grønne urtene. I posen i skapet ligger blomstene. Nå har jeg nok til te gjennom vinteren! =)
Urtete lages ved å gi et raskt oppkok og deretter la teen trekke i omtrent en time i kjele med lokk på ettervarmen på komfyren. Bruk kjele av 100% stål. Ikke aluminium-kjele.
Så mye urter, det blir mye god te 🍵🍃
😊